ČUDNA REAKCIJA TOKIJA: Japanu duboko žali ako su ga SAD prisluškivale
Foto: AP

Nema osude

ČUDNA REAKCIJA TOKIJA: Japanu duboko žali ako su ga SAD prisluškivale

Planeta -
Tokio još proverava alarmantne izveštaje Vikiliksa da je Amerika prisluškivala japansku vladu i kompanije

TOKIO - Vlada Japana danas je saopštila da duboko žali ukoliko su istinite tvrdnje sajta Vikiliks da su Sjedinjene Američke Države špijunirale japanske političare, funkcionere i kompanije.

"Uzdržaću se od komentarisanja. Međutim, ako je to istina, mi, kao njihovi saveznici, duboko žalimo zbog toga", rekao je portparol japanske vlade Jošihide Suga na redovnoj konferenciji za novinare. On je dodao da Tokio, zajedno sa SAD, radi na proveri navoda iz izveštaja Vikiliksa, objavljenog u petak, prenosi AFP.

Japan je, kako je rekao, tražio od direktora Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Džejmsa Klapera da se izjasni povodom tvrdnji sajta Vikiliks. Spisak od najmanje 35 "meta" postavljenih na sajtu ukazuje da je NSA spijunirala japanske kompanije, vladine funkcionere, ministre i više savetnike najmanje od vremena prve administracije aktuelnog premijera Šinza Abea koja je bila na vlasti od septembra 2006.godine do septembra 2007.godine.

Na sajtu Vikiliksa objavljena su četiri izveštaja NSA označena kao strogo poverljiva u kojima se otkrivaju interni razgovori u Japanu o međunarodnoj trgovini i politici prema klimatskim promenama. Japan je jedan od ključnih saveznika Vašingtona u azijsko-pacifičkom regionu, a dve zemlje su među 12 država koje učestvuju u pregovorima o trgovinskom sporazumu poznatom kao Transpacifičko partnerstvo. Nedavno su, nakon nekoliko dana intenzivnih razgovora na Havajima, propali završni pregovori o tom sporazumu.

Vikiliks je postavio na sajtu spisak NSA koji se odnosi na 35 "meta" telefonskog presretanja, uključujući japanski kabinet, funkcionere Banke Japana, brojeve Ministarstva finansija i trgovine i odeljenja za fosilna goriva u Micubišiju.

Premijer Šinzo Abe, kako se navodi, nije bio neposredna meta prisluškivanja, ali jesu ministar trgovine Joiči Mijazavu i guverner Banke Japana Haruhika Kurodu. Takođe, sajt ističe da je NSA delila prikupljene informacije sa Australijom, Kanadom, Velikom Britanijom i Novim Zelandom. Vikiliks je već objavio slične izveštaje o američkom špijuniranju Nemačke, Francuske i Brazila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track