TALIBANI POZIVAJ NA JEDINSTVO: Veliki broj nezadovoljnih se priključuje džihadistima
Foto: Reuters

Raskol

TALIBANI POZIVAJ NA JEDINSTVO: Veliki broj nezadovoljnih se priključuje džihadistima

Planeta -
Podele među avganistanskim Talibanima ugrožavaju mirovne pregovore sa vladom, a najviše bi odgovarale Islamskoj državi

KABUL - Talibani u Avganistanu apelovali su danas na svoje sledbenike da se ne obaziru na "neprijateljsku propagandu" o podeli unutar te militantne grupe nakon smrti lidera Mule Mohamada Omara i pozvali ih da podrže izabranog naslednika Mulu Aktara Mohameda Mansura. U saopštenju, koje su potpisali portparoli grupe Zabihulah Mudžahid i Kari Jusuf Ahmadi, pristalice se pozivaju da pomognu pri pisanju poruka i pisama na društvenim mrežama kako bi se pokazalo jedinstvo grupe.

Kako mediji prenose, sve je više informacija o podeli među talibanima gde jedni žele da ožive mirovne pregovore sa avganistanskom vladom, a drugi, na čelu sa Mansurom, da pojačaju 14 godina dugu pobunu i svrgnu vladu u Kabulu. Najnoviji dokaz je i to što se brat Mohamada Omara, Mula Abdul Manan, svrstao na stranu onih koji se protive izboru Mansura za novog vođu jer ga je, kako je rekao za AP, "izabrala samo nekolicina". I sin Mule Omara, Jakub, takođe tvrdi da novi talibanski lider ne uživa podršku većine. Ako Mula Mansur ne uspe da održi jedinstvo talibana, korist od toga bi mogla da ima Islamska država (IS), koja je prisutna i u Avganistanu, doduše u manjem obimu i koja bi mogla da regrutuje nezadovoljne talibane. U poslednje vreme sve više talibanskih boraca pridružuje se džihadistima IS u severnoj provinciji Kunduz, a dve rivalske militantne grupe se sve više sukobljavaju na tom području.

Portparol guvernera provincije Kunduz Abdul Vadud Vahidi rekao je da se oko 50 talibanskih boraca u provincijskom okrugu Arći pridružilo džihadistima pre tri dana nakon što im je ponuđen novac, što je dokaz podele među talibanima.

U međuvremenu je i Tajeb Aga, šef političke kancelarije talibana sa sedištem u Kataru saopštio da podnosi ostavku. "Smrt Mule Omara bila je tajna dve godine. Smatram to istorijskom greškom", poručio je Aga. Mula Omar je bio jednooki tajanstveni šef talibana, čija je grupa ugostila lidera Al Kaide Osamu Bin Ladena, u godinama koje su prethodile napadu 11. septembra 2001. godine. Raskol među talibanima bi ugrozio i mirovne pregovore, započete prošlog meseca koji su do daljnjeg odloženi, pošto je objavljeno da je Mula Omar mrtav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track