I KRALJICA NA UDARU: Ekstremisti planiraju da sledeće subote ubiju Elizabetu
Foto: AP

Skotland jard ne paniči

I KRALJICA NA UDARU: Ekstremisti planiraju da sledeće subote ubiju Elizabetu

Planeta -
Britanske tajne službe došle su do informacije da ekstremisti pripremaju atentat na članove kraljevske porodice sledeće subote

LONDON - Britanske tajne službe došle su do uznemirujućih informacija da Islamska država sprema atentat na kraljicu Elizabetu II tokom proslave povodom godišnjice završetka Drugog svetskog rata koja treba da se održi naredne subote, 15. avgusta.

Ovo saznanje podiglo je na noge obaveštajnu agenciju MI5, a navodno su ga organizovali džihadisti iz Sirije. Ipak, Skotland jard tvrdi da se planovi oko obeležavanja 70. godišnjice pobede nad Japanom mogu nastaviti bez panike. Kako piše britanski tabloid “Mejl on sandej”, teroristi planiraju da smaknu kraljicu aktiviranjem improvizovane bombe u ekspres-loncu, sličnu onoj koja je izazvala krvoproliće na bostonskom maratonu.

Birtanska kraljica se navodno, nakon što je čula za pretnje, zainatila i odlučila da ni po koju cenu ne odustane od toga da oda poštu palim borcima u Drugom svetskom ratu. Pretnje su pored kraljici Elizabeti upućene i princu Čarlsu i drugim članovima kraljevske porodice koja će prisustvovati ceremoniji u subotu. Pa ipak, portparol Metropoliten policije rekao je da je stvar pod kontrolom.

"Stalno razmatramo bezbednosne planove i želimo da uverimo javnost da radimo sve na sigurnosti svih na skupu", poručio je šef policije. Portparol Skotland jarda dodao je i da službe aktivno motre ne teorirstičke pretnje koje stižu iz Britanije i inostranstva.

"Već neko vreme borba protiv terorizma postaje izazov i realna opasnost budući da se velik broj naših državljana vraćaju u zemlju kao obučeni teroristi iz Sirije i Iraka. Jednaka opasnost je i od onih koji nisu putovali, ali se ohrabruju i podstiču da izvrše napada. Policija i službe bezbednosti su na oprezu i apelujemo na građane da prijave bilo šta sumnjivo", rekao je on.

Bakingemska palata odbila je da komentariše prijavljane pretnje. Proslava pobede nad Japanom inače će se održavati u samom centru Londona gde se očekuje veliki broj građana i stranih delegacija.

(Metro.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track