NOVO OTKRIĆE: Delovi ruske rakete nalaze se među ostacima aviona MH17?
Foto: Printscreen Yt

Još rano za konkretne zaključke

NOVO OTKRIĆE: Delovi ruske rakete nalaze se među ostacima aviona MH17?

Planeta -
Delovi projektila se nalaze kod Holanđana koji zajedno sa drugim državama i dalje ispituju ko je odgovoran za pad aviona u julu prošle godine

AMSTERDAM - Među pronađenim ostacima aviona "Malezija erlajnsa" MH17, oborenog prošle godine iznad istočne Ukrajine, moguće je da ima i delova rakete ruske proizvodnje.

U saopštenju kancelarije holandskog državnog tužioca se navodi da su delovi projektila, moguće BUK rakete zemlja-vazduh, sada u posedu Holandskog odbora za bezbednost, koji sprovodi građansku istragu nesreće.

Holandsko tužilaštvo, koje je deo zajedničkog međunarodnog tima za istragu nesreće aviona "Malezija erlajnsa", istaklo je da su pronađeni delovi rakete "veoma važni za krivični deo istrage, jer bi mogli da pruže nove informacije o tome ko je odgovoran za pad aviona".

Oni su ipak dodali da je prerano za izvlačenje zaključaka da "postoji uzročno-posledična veza između pronađenih delova rakete i pada aviona na letu MH17".

Avion koji je leteo od Amsterdama ka Kuala Lumpuru srušio se u julu 2014. kod sela Grabovo u Donjeckoj oblasti na jugu Ukrajine, nekih 60 kilometara od ruske granice, u zoni borbi proruskih i ukrajinskih snaga. Svih 298 osoba u njemu je poginulo. Među žrtvama bili su državljani deset zemalja, a većina putnika - 196, bili su Holanđani. Istragu o avionskoj katastrofi sprovode zajedno Holandija, Ukrajina, Australija, Malezija i Belgija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track