NEMA VIŠE GDE DA PUTUJE: Obišao sve zemlje sveta do 37. godine, evo kako

Avanturista

NEMA VIŠE GDE DA PUTUJE: Obišao sve zemlje sveta do 37. godine, evo kako

Planeta -
Norvežanin Gunar Garfors ispunio je svoj životni cilj obišavši ceo svet, a uspelo mu je i da poseti čak 19 zemalja u jednom danu

OSLO - Norvežanin Gunar Garfors je najmlađi čovek kome je pošlo za rukom da obiđe svet, jer mu nije još ni 40. Čak, sve vreme dok je putovao imao je stalni posao koji nije napuštao. Obišao je 198 zemalja za 10 godina.

U jednom danu obišao je čak 19 država: Grčku, Bugarsku, Srbiju, Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Austriju, Nemačku, Holandiju, Luksemburg, Francusku, Švajcarsku i Lihtenštajn!

Poslednja zemlja koju je posetio bila je Kape Verde (Zelenortska ostrva) kada mu je bilo 37 godina. Njegov cilj je bio da obiđe ceo svet do 40 i kako je uspeo sada je malo i razočaran jer nema države koju nije obišao.

"U Norveškoj imamo nekoliko nedelja plaćenog odmora kao i dve nedelje odmora za praznike, tako da sam ih koristio za moja putovanja", kaže Gunar objašnjavajući kako je to sve postigao.

On kaže da putovanja ne moraju biti skupa. Potrebno je samo da se sve dobro isplanira, a moguće je naći prenoćište i na nečijem kauču ("kauč surfing") tako da ne samo da dobijete krevet za džabe, već i najverovatnije vodiča i prijatelja, kaže on.

"Treba poneti što manje prtljaga, ali i prašak za veš", kaže Norvežanin koji je jednom prilikom pet nedelja putovao samo sa ručnim prtljagom.

"Najbitnije je nabaciti osmeh i prići ljudima", zaključuje ovaj svetski putnik.

(Metro.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja