SVETSKE SILE  STALE UZ HRVATSKU: Amerika stoji rame uz rame sa vama, moramo pobediti terorizam
Foto: Profimedia

Povodom gnusnog ubistva Salopeka

SVETSKE SILE STALE UZ HRVATSKU: Amerika stoji rame uz rame sa vama, moramo pobediti terorizam

Planeta -
Velika Britanija, Nemačka i SAD oštro su osudile ubistvo Salopeka izražavajući duboko žaljenje porodici i celom hrvatskom narodu

LONDON/BERLIN/ZAGREB - Nakon vesti da su hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka pogubili islamisti u Egiptu, reagovao je ceo svet, a mnogi svetski zvaničnici su izrazili svoju podršku hrvatskom narodu.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond snažno je osudio vest o navodnom ubistvu hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka.

"Ako su ove informacije tačne, najsnažnije osuđujem navodno brutalno ubistvo hrvatskog građanina Tomislava Salopeka", naveo je Hamond i dodao:"Moje misli su sa njegovom porodicom, kolegama i celim hrvatskim narodom. Britanija će biti uz Egipat i Hrvatsku u nastavku protivljenja ovom nečovečnom tipu terorizma".

Podršku Hrvatskoj dale su i Sjedinjene Američke Države. Ambasada SAD-a u Zagrebu u saopštila je da su "duboko uznemireni izveštajima o ubistvu hrvatskog građanina Tomislava Salopeka".

"Ako vest bude potvrđena, ubistvo gospodina Salopeka biće zapanjujući zločin koji predstavlja samu srž ISIL-ove ekstremističke agende. Snažno osuđujemo brutalnost prema nevinim žrtvama širom Bliskog istoka', navodi se. "Sjedinjene Države stoje rame uz rame sa Hrvatskom i svim našim partnerima u borbi protiv terorizma', kažu još u američkoj ambasadi u Zagrebu.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova takođe je osudilo ovaj zločin. "Ovaj gnusan čin iznova pokazuje da je fanatična ideologija ISIL-a pretnja svima nama"', navode u Berlinu i napominju da će Nemačka, u saradnji sa međunarodnim partnerima, nastaviti da čini sve što je moguće da suzbije ISIL, "ne samo vojno, nego iznad svega politički".

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja