(VIDEO) VULKAN KOTOPAKSI PRETI EKVADORU: Proglašeno vanredno stanje, evakuišu se okolna sela

Odlučio predsednik Korea

(VIDEO) VULKAN KOTOPAKSI PRETI EKVADORU: Proglašeno vanredno stanje, evakuišu se okolna sela

Planeta -
Oblak pepela je visok pet kilometara, a fini sivi prah je pokrio obližnje puteve, kuće i automobile

KITO - Predsednik Ekvadora Rafael Korea najavio je da će danas proglasiti vanredno stanje u zemlji usled pojačanih aktivnosti vulkana Kotopaksi i naložio je evakuaciju nekoliko sela u blizini vulkana.

"Proglasićemo vanredno stanje zbog aktivnosti vulkana Kotopaksi. Zašto sam doneo takvu odluku? Da bih odgovorio na moguću opasnost i obezbedio neophodne resurse", rekao je Korea tokom svog redovnog nedeljnog obraćanja javnosti.

Vulkan Kotopaksi, koji se nalazi u blizini ekvadorske prestonice Kita, juče je izbacio oblak pepela visok čak pet kilometara, a fini sivi prah je pokrio obližnje puteve, kuće i automobile, objavili su lokalni mediji. Vlasti su ograničile pristup parku koji okružuje vulkan i zabranile uspone na njegov vrh, koji je popularan među planinarima.

Kotopaksi, koji se nalazi oko 50 kilometara od Kita i visok je 5.987 metara, počeo je da pokazuje pojačanu aktivnost u aprilu. Poslednja erupcija dogodila se još 1877. godine. Smatra se da je Kotopaksi jedan od najopasnijih vulkana u svetu zbog leda koji prekriva vrh i blizine gusto naseljenih područja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track