Gospodin Puding ruši Sarkozija
Foto: REUTERS

Predsednički izbori u Francuskoj

Gospodin Puding ruši Sarkozija

Planeta -
Socijalista Fransoa Oland, koji je zbog svog čudnog imidža dobio nadimak po slatkišu od karamele, na iznenađenje svih, vodi na izborima za predsednika

PARIZ - Iznenađenje.Fransoa Oland (57), socijalistički kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj, odneće ubedljivu pobedu, pokazuju podaci anketa. Prema njima, on bi odneo ubedljivu pobedu u drugom krugu izbora s više od deset odsto razlike u odnosu na Nikolu Sarkozija. To znači da bi u Jelisejsku palatu, 17 godina posle Fransoa Miterana, mogao ponovo da uđe socijalista.Oland je među svojim sunarodnicima poznatiji kao Gospodin Puding, a nadimak je dobio po popularnom francuskom pudingu od karamele „monsinjor flenbi“. Zbog viška kilograma on Francuze podseća na okruglasti oblik tog slatkiša, ali je u isto vreme, prema njihovim rečima, neizmerno simpatičan i „sladak“. Njegov imidž nije mogao da parira aktuelnom predsedniku Nikoli Sarkoziju, pa niko nije pretpostavljao da bi on mogao da se nađe na mestu lidera jedne od vodećih evropskih zemalja. Iako se bavi politikom već 30 godina, Oland je sa čudnim naočarima i zastarelim modelima odela za francusku javnost bio daleko od te pozicije.Takođe, u elitnim krugovima francuskog društva nazivali su ga „dostavljač pice“, jer je u vreme kad je bio prvi sekretar partije dolazio na posao na skuteru s tri točka.Ipak, pre tri godine Fransoa Oland je u potpunosti izmenio svoj fizički izgled. Smršao je 12 kilograma, počeo da nosi moderne ramove za naočare i da šije odela po poslednjoj modi. Kad se tome doda njegov politički program, podizanje poreza za bogataše koji zarađuju više od milion evra, 60.000 novih radnih mesta u obrazovnom sistemu i borba protiv državne štednje, eto razloga što je Gospodin Puding pobrao brojne simpatije. S druge strane, Sarkozijeva popularnost u stalnom je opadanju.

Sarkozi sve nepopularniji!Mnogi analitičari vide predsedničke izbore kao neku vrstu referenduma na kojem 44 miliona Francuza, na 85.000 birališta, pokazuju šta misle o Sarkoziju, koji je povezan s tajkunima. On je u jednom trenutku bio najnepopularniji predsednik, a u prilog mu ne idu ni kriza u evrozoni i najviša stopa nezaposlenosti u zemlji u poslednjih 12 godina, koja iznosi 10 odsto.Konačni rezultati izbora trebalo bi da budu saopšteni najkasnije u sredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track