(VIDEO) PONOS AMERIČKE RATNE AVIJACIJE: Ovo je F-35, najskuplje oružje u istoriji
Foto: Reuters

3.000 metaka u minuti

(VIDEO) PONOS AMERIČKE RATNE AVIJACIJE: Ovo je F-35, najskuplje oružje u istoriji

Planeta -
Pentagon je na ovaj projekat potrošio 350 milijardi dolara, a lovac bi trebalo da bude spreman za demonstraciju 2017. godine

VAŠINGTON - Pentagon je objavio video-snimak probnog leta nevidljivog lovca F-35, koji upravo prolazi kroz završne faze testiranja.

Ovaj snimak testiranja automatskog oružja na verziji s vertikalnim sletanjem i poletanjem za marince, F-35 B. Napravljen je na zemlji u bazi američkog ratnog vazduhoplovstva "Edvards" u Kaliforniji. F-35 B izbacuje 3.000 metaka u minuti.

Ako svi probni testovi na zemlji budu uspešni, na jesen počinju testovi u vazduhu. Trebalo bi da bude spreman za demonstraciju 2017. godine.

Međutim, proizvodnju ovog lovca prate toliki problemi da ga mnogi nazivaju najvećim promašajem. Pre svega, na ovaj projekat potrošeno je astronomskih 350 milijardi dolara. Verzija F-35 B trebalo je da bude završena i da poleti još 2011, ali postala je operativna tek ove godine.

Dalje, F-35 je u julu strašno loše prošao - potpuno ga je potukao vremešni F-16, a pilot F-35-ice nije imao nijednu lepu reč za avion koji je testirao. Izmešu ostalog, rekao je da je F-35 nemoćan u borbi sa neprijateljima koji su dovoljno blizu da može da se vidi golim okom. Za kacigu, koja košte čak pola miliona dolara, rekao je da mu je umesto obećanih 360 stepeni vidnog polja priuštila isključivo muke kod pomeranja glave u malom kokpitu.

http://www.youtube.com/watch?v=JD8mqs93y1s

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track