FAJNENŠEL TAJMS: Međunarodni kreditori za oproštaj 20 odsto duga Ukrajini
Foto: Profimedia

Nov predlog

FAJNENŠEL TAJMS: Međunarodni kreditori za oproštaj 20 odsto duga Ukrajini

Planeta -
Kijevu to nije dosta, nego insistira na otpisu dvostruko veće sume - čak 40 odsto svog duga

LONDON - Međunarodni kreditori Ukrajine složili su se da restrukturišu dug toj zemlji tako što će otpisati 20 odsto ukupnih dužničkih obaveza Kijeva.

"Ovaj otpis je najnovija ponuda na pregovaračkom stolu (između kreditora i ukrajinskih vlasti), dok obe strane pokušavaju da ispune plan Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za spas zemlje putem smanjenja dužničkih obaveza (Kijeva) koje su u vlasništvu privatnih kreditora, za 15,3 milijarde dolara tokom naredne četiri godine", navodi Fajnenšel tajms.

U članku se ističe da nikakav sporazum nije napravljen, ali predlog sam po sebi ukazuje na to da obe strane žele da postignu preliminarni dogovor koji bi garantovao zaključenje sporazuma koji, kako navodi izvor blizak pregovorima, može da bude realizovan već ove sedmice.

Pre dve nedelje predstavnici zvaničnog Kijeva otišli su na pregovore u San Francisko, gde je sedište najvećeg vlasnika ukrajinskih obveznica, investicione kompanije "Frenklin Templton", navodi Fajnenšel tajms i tvrdi da ukrajinska strana insistira na otpisu sume koja je dvostruko veća od one koju predlažu kreditori, odnosno 40 odsto visine svog duga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track