NAŠLI NOVU, LEDENU RUTU: Migranti do Norveške stižu i preko Arktika

Stižu i biciklima

NAŠLI NOVU, LEDENU RUTU: Migranti do Norveške stižu i preko Arktika

Planeta -
Oko 20 Sirijaca mesečno stiže iz Rusije u malo norveško mesto Kirkenes

Oni koji beže iz Sirije u Evropu pronašli su novu rutu kojom legalno mogu da dođu u zapadnoevropske države. Sve više imigranata preko arktičkog leda iz Rusije ulazi u Norvešku. Naime, desetine Sirijaca otkrili su malo poznatu arktičku granicu Rusije s Norveškom.

Tako oko 20 Sirijaca mesečno dolazI u malo norveško mesto Ćirćenes (Kirkenes), koje leži oko 4.000 kilometara severno od Damaska, glavnog grada Sirije i nalazi se na granici sa Rusijom.

"To je relativno nova stvar, počelo je sve pre možda pola godine", rekao je Tomas Petersen, jedini policajac u tom malom norveškom mestu.

"Mogu reći da u ovo mesto preko te granice dođe pet do 20 ljudi mesečno. Nekoliko ih je došlo i biciklima. Ostali su automobilom prevezeni u ruskim automobilima. Lako im je da pređu - samo sede u ruskom autu i dođu u Norvešku. I legalno je", objašnjava on.

Tokom ove godine ovim putem su azil u Norveškoj zatražile 133 osobe, a većina ih je iz Sirije. Nakon osnovnog razgovora s njima, azilanti se avionom šalju imigrantskoj policiji u Oslu.

(The Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track