TAJNI PROJEKAT: Rusi prave dron-ubicu američkog lovca F-35
Foto: RTS

Lovac na lovca

TAJNI PROJEKAT: Rusi prave dron-ubicu američkog lovca F-35

Planeta -
Prema pisanju američkog novinara Džejmsa Drua Rusi rade na bespilotnoj letelici sposobnoj da obori američki ponos, F-35

Rusi najverovatnije prave „lovca na lovca“ – UAV, bespilotnu letelicu sa visokointegrisanim elektronskim borbenim sistemima koji će je sakriti od radara kada bude jurila američki F-35, piše Dru na sajtu Global fajt

„Dojava“ je stigla iz KRET-a, ruskog proizvođača elektronskih sistema, koji je na ovogodišnjem sajmu vazduhoplovstva MAKS, održanom u avgustu u blizini Moskve, izložio zanimljivi UAV (Unmanned aerial vehicle – Bespilotna letelica, dron) model.

Prema rečima zamenika izvršnog direktora KRET-a, Vladimira Mikhejeva, ova letelica nije samo atraktivna promo maketa – to je napredni vojni dron, razvijen od strane ruske Ujedinjene vazduhplovne koorporacije (UAC).

KRET učestvuje u projektu, ističe Mikhejev, tako što obezbeđuje najvažnije elemente: komunikacione sisteme, vojne elektronske i zaštitne sisteme, radarske sisteme, kao i kontrolnu zemaljsku stanicu.

Mikhejev je za Global fajt rekao i da njegova kompanija ima udela u dva UAV projekta – jedan u fazi razvoja, a drugi u konceptualnoj fazi. Oba pripadaju UAC-u.

Međutim, Mikhejev je odbio da kaže imena projekata, ali je objasnio da je UAV dizajniran da otkriva stelt avione na isti način kao i ambiciozni kineski projekat "Divine Eagle", čija tehnologija je, kako tvrdi, „pozajmljena“ od Rusije i SAD.

To znači da je cilj ovog ruskog drona da otkrije „neprimetne“ američke avione koristeći Iks-opseg mikrotalasa i UHF radare, što se posebno odnosi na „lokid martin F-22“ i „F-35“, kao i „nortrop gruman B-2“.

Američki Američki "Lockheed Martin F-35 Lightning II"No, nadziranje vazdušnog prostora je samo jedna od mogućnosti UAV-a.

Prema rečima Mikhejeva, KRET je obezbedio visokointegrisane borbene sisteme koji ne samo što pružaju zaštitnu elektromagnetnu sferu oko letelice protiv vazduh-vazduh projektila, već je skrivaju i od radara!

Kako se Druu čini, ruski dron neverovatno podseća na bespilotni „nortrop gruman Iks-47B“ (Northrop Grumman X-47B), ali ima i po elisu za podizanje na svakom krilu i vertikalne stabilizatore.

Inače, UAV-ova avionika, radar i elektronski ratni sistemi potiču od onih koji se prave za lovac „suhoj Su-35“ i jurišni helikopter „kamov Ka-50“. KRET takođe ima dosta udela u projektu „suhoj T-50/PAK-FA“.

U članku koji je osvanuo na KRET-ovom veb-sajtu početkom avgusta, Mikhejev je istakao da se Rusija takmiči sa Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti elektronskog ratovanja „čitav život“, i da je pre pet godina kompanija shvatila da mora da stvori sisteme budućnosti.

„Danas govorimo o 15-20 odsto godišnjeg rasta po pitanju elektronskih ratnih sistema.“

Ostaje da se vidi da li je ovaj UAV projekat samo marketing ili zreli razvojni program, pita se Dru na kraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track