Najnovije vesti

NAPETO U BUDIMPEŠTI: 3.000 izbeglica ispred železničke stanice Keleti još čeka da se ukrca na voz!
Foto: AP - Petr David Josek

Ne puštaju ih da nastave put

NAPETO U BUDIMPEŠTI: 3.000 izbeglica ispred železničke stanice Keleti još čeka da se ukrca na voz!

Planeta
Mnogi od njih proveli su noć ispred glavnog ulaza na železničku stanicu koji čuva policija, koja navodi da im grupe građana pomažu da održe red

BUDIMPEŠTA - Oko 3.000 imigranata od ranih jutarnjih sati nalazi se na glavnoj međunarodnoj železničkoj stanici Keleti, dok ih mađarske vlasti, u skladu sa pravilima Evropske unije, sprečavaju da odatle krenu u Nemačku i druge zemlje zapadne Evrope.

AP foto - Petr David Josek

Mnogi od njih proveli su noć ispred glavnog ulaza na železničku stanicu koji čuva policija, koja navodi da im grupe građana pomažu da održe red, preneo je AP. Grupe volontera pokušvaju da imigrantima obezbede hranu, odeću i neophodnu medicinsku pomoć. Mađarski helsinški komitet upozorio je ranije da je situacija "veoma napeta i nepredvidiva", preneo je AFP.

Gnevni migranti su tražili da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Nemačku. Oni su mahali voznim kartama, pljeskali i skandirali "Nemačka, Nemačka", a neki su u očajanju podizali svoju decu u vis da bi ukazali kako su i ona žrtve zabrane. Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava da primenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i "šengensku" vizu.

AP foto - Petr David Josek

Mađarska nacionalna policija je saopštila da njeni pripadnici obavljaju svoju dužnost u skladu sa pravilima šengenskog kodeksa. Policajcima koji se nalaze na železničkoj stanici Keleti pomoć pružaju i grupe građana, jer je broj imigranata tokom porteklih pet dana dramatično porastao, navedeno je u saopštenju. Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata. Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

AP foto - Petr David Josek

Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku. Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj. Prema saopštenju nemačke policije, tokom jučerašnjeg dana u Bavarsku je stiglo rekordnih 3.500 tražilaca azila. Švedska je saopštila da se u utorak broj zahteva za azil u toj zemlji približio rekordnoj vrednosti.

Evropska agencija za granice Fronteks u međuvremenu upozorava kako se, uglavnom u Turskoj, pojavila trgovinafalsifikovanim sirijskim pasošima, jer se zna da Sirijci u EU dobijaju pravo na azil, za razliku od migranata iz zemalja u kojima se ne ratuje.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...