LIBAN: Ministar preti demonstrantima da se raziđu, inače...

Milom ili silom

LIBAN: Ministar preti demonstrantima da se raziđu, inače...

Planeta -
Već danima se ne smiruju tenzije u Bejrutu, gde se zahteva smena vlade

BEJRUT - Ministar unutrašnjih poslova Libana Nohad Mahnuk upozorio je danas demonstrante, koji protestuju zbog nagomilavanja đubreta ali i drugih problema u zemlji, da ne pribegavaju sedećim protestnim okupljanjima i da ne napadaju državne institucije, pošto takvi postupci više neće biti tolerisani.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mahnuk se obratio javnosti dan pošto je grupa demonstranata umarširala u Ministarstvo životne okoline u Bejrutu i okupirala jedan sprat tog zdanja. Posle tog upada, usledilo je iscrpljujuće odmeravanje živaca sa snagama bezbednosti koje je potrajalo devet sati.

Foto: AP
Foto: AP

Demonstranti traže ostavku Mahnuka zato što se nije izborio sa krizom koja je nastala u zemlji kao posledica nagomilavanja đubreta. Vlada još nije našla rešenje za ovaj problem nakon što je u julu zatvorila glavnu deponiju u Libanu. To je izazvalo bes među građanima i demonstracijama, na kojima se više ne protestuje samo zbog đubreta, već se osuđuje vlada i cela politička klasa.

Mahnuk je na konferenciji za štampu branio ponašanje snaga bezbednosti tokom protesta i dodao će policija od sada "odlučno postupati ako demonstranti ne budu slušali naređenja". "Sva buduća sedeća protestna okupljanja biće rasturena u startu, u skladu sa zakonom, i biće korišćenja sile ako (demonstranti) ne budu reagovali (na naređenja policije)", rekao je Mahnuk.

On je najavio objavljivanja rezultata istrage povodom prekomerne policijske upotrebe sile na demonstracijama koje su održane 22. avgusta. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova, dva policajca su prijavljena disciplinskom savetu, a šest policajaca će se suočiti sa disciplinski merama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track