(FOTO, VIDEO) KINA DEMONSTRIRALA SILU: Pogledajte najveću vojnu paradu na svetu!
Foto: Profimedia

Peking

(FOTO, VIDEO) KINA DEMONSTRIRALA SILU: Pogledajte najveću vojnu paradu na svetu!

Planeta -
U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, među kojima i gardisti Vojske Srbije, a Peking je nadletalo 200 borbenih aviona
1 / 49 Foto: Reuter

PEKING - Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, održana je danas u Pekingu uz prisustvo više od 30 šefova država i vlada.

Paradi su prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji boravi u višednevnoj poseti Kini, ruski predsednik Vladimir Putin, generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

"Kineska apsolutna pobeda nad japanskom invazijom obnovila je status Kine kao značajne zemlje u svetu", poručio je na paradi kineski predsednik Si Đinping.

http://www.youtube.com/watch?v=AVR8hszOZeg

Narodna oslobodilačka armija Kine, koja ima 2,3 miliona pripadnika, najbrojnija je vojska u svetu i ostaće to, uprkos najavi predsednika Đipinga o smanjenju broja pripadnika oružanih snaga.

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, među kojima i gardisti Vojske Srbije, a Peking je nadletalo 200 borbenih aviona.

Na paradi je prikazano desetak raketa dugog dometa.

Posebnu pažnju izazvala je raketa, koju su mediji nazvali "nosač-ubica", DF-21D.

To je prva i jedina u svetu protivbrodska balistička raketa. Zapadni analitičari ocenjuju da je ova parada, prva od dolaska aktuelnog kineskog predsednika Si Đinpinga na vlast 2012. godine, prilika da se svetu prikažu nova dostignuća u proizvodnji oružja, a da se u domaćoj javnosti učvrsti ideja nacionalnog identiteta.

Zapadne agencije ocenile su da je ovom paradom Kina pokazala svoju vojnu moć bez presedana.

http://www.youtube.com/watch?v=-JH37ujfn0U

http://www.youtube.com/watch?v=K1zvjueHyxo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track