PRIBLIŽILI SE AMERICI: Kineski ratni brodovi plove kraj Aljaske

Pretnja ili ne

PRIBLIŽILI SE AMERICI: Kineski ratni brodovi plove kraj Aljaske

Planeta -
Plovidba u Beringovom moru je samo deo rutinskih aktivnosti po završetku zajedničkih vojnih vežbi sa Rusijom, kažu zvaničnici

VAŠINGTON - Pet brodova kineske ratne mornarice uplovili su u međunarodne vode Beringovog mora nedaleko od Aljaske, saopštio je danas Pentagon. Portparol Pentagona Džef Dejvis naveo je da je to prvi put da su se kineski brodovi našli u Beringovom moru, prenela je agencija Rojters.

"Poštujemo slobodu svih naroda da krstare ratnim brodovima u međunarodnim vodama u skladu sa međunarodnim pravom", naveo je Dejvis. U kratkom saopštenju kineskog Ministarstva odbrane navedeno je da je plovidba brodova u Beringovom moru deo rutinskih aktivnosti po završetku zajedničkih vojnih vežbi sa Rusijom.

"Ovo je rutinski aranžman kao deo godišnjih planova i nije usmeren ni prema jednoj zemlji niti cilju", navedeno je u saopštenju.

Kina je danas održala u Pekingu veliku vojnu paradu povodom 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata na kojoj je učestvovalo oko 12.000 vojnika i gde su prikazani najnovije kinesko naoružanje i tehnika.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track