BILA SAM UŽASNUTA: Priča žene koja je uslikala utopljenog sirijskog dečaka

Fotografija koja je obišla svet

BILA SAM UŽASNUTA: Priča žene koja je uslikala utopljenog sirijskog dečaka

Planeta -
Nadam se da će efekat koji je ova slika imala pomoći u pronalaženju nekog rešenja, rekla je Nilufer Demir

Nilufer Demir, fotograf agencije Dogan, uslikala je utopljenog sirijskog dečaka Ajlana, čije je telo more izbacilo na obale Turske pre neki dan. Ta fotografija ostavila je snažan utisak na ceo svet.

Nilufer je rekla za turski CNN: "Kada sam shvatila da ne mogu ništa da učinim kako bih vratila u život tog dečaka, pomislila sam da moram to da slikam... kako bi pokazala razmere ove tragedije“."Nadam se da će efekat koji je ova fotografija imala pomoći u pronalaženju nekog rešenja“, rekla je ona.

Ona je bila na obali Bodruma 2. septembra oko 6 ujutru gde je more izbacivalo tela utopljenika jer su se dva brodića sa migrantima prevrnula. Osim Ajlana čija slika je postala svojevrsni simbol izbegličke krize, Nilufer je ugledala i njegovog brata Galipa, koji se takođe udavio.

"On je ležao 100 metara dalje od svog brata. Primetila sam da nisu imali nikakve pojaseve za spasavanje ili bilo šta što bi im pomoglo u vodi", kaže fotografkinja.

Ona se zajedno sa svojim kolegama bavi već 15 godina dokumentovanjem izbeglica i njihovim pokušajima da ilegalno pređu granicu, napominjući da se ovaj trend izuzetno povećao u poslednja 2-3 meseca.

"Bili smo svedoci mnogih drama kroz koje prolaze izbeglice, ali nadam se da će se sada nešto uskoro promeniti. Kada smo naišli na tela ove dece, jedino što smo mogli da uradimo je da pokušamo da se čuje za ovu priču" rekla je Nilufer.

(hurriyetdailynews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja