IZBEGLICE POSTAJU HRIŠĆANI: Prigrlili krst da bi dobili papire!
Foto: AP

HIT

IZBEGLICE POSTAJU HRIŠĆANI: Prigrlili krst da bi dobili papire!

Planeta -
Migranti sa Bliskog istoka u Nemačkoj odlučuju da prime hrišćansku veru kako bi im teže odbili zahtev za dokumenta

BERLIN - Izbeglice koje u Nemačku stižu sa Bliskog istoka masovno su počele da prelaze iz islama u hrišćanstvo jer misle da će im to pomoći da dobiju nemačke papire, piše britanski Gardijan.Jedan od njih, Muhamed Ali Zonobi, tokom vikenda je pognuo glavu kako bi sveštenik njegovu kosu polio svetom vodicom.Odricanje od Sotone- Odričeš li se Sotone i svih dela njegovih? Hoćeš li se otrgnuti od islama? - pitao je pastor Gotfrid Martins izbeglicu.- Da - ponavljao je on.I nakon toga Muhamed je postao Martin, a njegova supruga Afsaneh - Katarina.I svi oni zvanično govore da su hrišćanstvo u toj episkopalnoj crkvi u Berlinu prihvatili zbog čvrste vere, a pravi razlog njihovog prekrštavanja je veća šansa za dobijanje azila. Jer, kako objašnjavaju, prelazak u hrišćanstvo u većini zemalja Bliskog istoka kažnjava se smrću ili zatvorom.- Mnogima krštenje promeni život. Znam da dolaze ovde kod mene jer se nadaju azilu, ali svako ko ovde dođe, neće ostati isti - priča sveštenik Martens.Tromesečni kursKod Martensa dolaze jer on organizuje tromesečni kurs hrišćanstva, prekrštava ih, a zatim im pomaže u dobijanju viza. Ipak, osim Muhameda i Afsaneh, većina njih se plaši da medijima kaže imena.- Sada smo slobodni i možemo da budemo ono što jesmo. Naša deca će imati srećnu budućnost u Nemačkoj, gde će imati i dobro obrazovanje - kaže Afsaneh ili Katarina.Inače, u Nemačku je samo juče stiglo najmanje 8.000 izbeglica. Zvaničnici te zemlje kažu da su spremni da prime 800.000 hiljada ljudi, koliko se očekuje da će doći do kraja godine.

Papa Franja zatražio da svi pomognu azilantimaSVAKA ŽUPA NEKA PRIMI PO JEDNU PORODICUPoglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je juče na tradicionalnoj nedeljnoj propovedi na Trgu Svetog Petra u Vatikanu svaku katoličku župu da otvori vrata izbeglicama i prihvati po jednu izbegličku porodicu, saopštavajući da će Vatikan prihvatiti dve porodice izbeglica. Papa je, kako prenose agencije, pozvao svaku župu, svaku versku zajednicu, svaki manastir i crkvu u celoj Evropi da to učini. Prema njegovim rečima, to bi bio konkretan gest za pripremu obeležavanja Svete godine milosrđa, hrišćanskog jubileja, koji počinje od 8. decembra ove godine.

Humani gest AustrijanacaKONVOJ DOBROVOLJACAAustrijski dobrovoljci su juče, u konvoju od oko 140 automobila, krenuli iz Beča za Mađarsku kako bi podelili pomoć izbeglicama i prevezli jedan broj njih natrag u Austriju. Posmatrači su uzvikivali: „Kažimo to jasno i glasno, izbeglice su ovde dobrodošle“, dok je konvoj, organizovan putem društvene mreže Fejsbuk, pun hrane, vode, higijenskih proizvoda, tople odeće i plišanih životinja, kretao ispred stadiona u Beču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track