BRITANIJA NA NIŠANU NUKLEARNOG BOMBARDERA: Ruski TU-160 podigao uzbunu u RAF!
Foto: Defenceimagery.mod.uk

Novi bliski susret

BRITANIJA NA NIŠANU NUKLEARNOG BOMBARDERA: Ruski TU-160 podigao uzbunu u RAF!

Planeta -
Eurofajteri RAF-a presreo ruske avione i bio u pripravnosti dok se nisu udaljili od vazdušni prostora Ujedinjenog Kraljevstva

Dva ruska supersonična bombardera "tupoljev TU-160" juče su se približila britanskom vazdušnom prostoru, na šta je reagovalo Britansko kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF). Bombarderi TU-160 lete dva puta brže od zvuka i mogu da ponesu do 16 nuklearnih raketa ili konvencionalnog naoružanja.

Ministarstvo odbrane u Londonu objavilo je fotografije na kojima je snimljeno presretanje jednog od dva aviona koji je iz ere Hladnog rata. “Dejli mejl” piše da britanski borbeni avioni iz tima za brzo reagovanje imaju zadatak da presreću sve što se oceni kao opasnost po vazdušni prostor države.

Prema saopštenju Ministarstva, piloti “tajfuna” približili su se svojim letelicama avionima koje su uočili i identifikovali ih kao ruske bombardere “Tu-160″.

Džim Kalvert, vođa eskadrona, bio je u jednom od “tajfuna” koji su presreli Ruse.- Uzimajući u obzir stalnu obavezu RAF-a da čuva britansko nebo, jučerašnji borbeni let još jednom je dokazao sposobnost “tajfuna” da uspešno ometu i presretnu rusku avijaciju dalekog doleta - kazao je Kalvert.On je naglasio da je zaštita nacionalnog neba posebno bitna na 75. godišnjicu Bitke za Britaniju u kojoj su RAF-ovi avioni branili državu od nacističke avijacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track