POLITIČKA BOMBA IZ BERLINA: Nemačka suspendovala Šengen! Zbog migranata uvedene granične kontrole!
Foto: AP

Zaokret politke

POLITIČKA BOMBA IZ BERLINA: Nemačka suspendovala Šengen! Zbog migranata uvedene granične kontrole!

Planeta -
Odredbe Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju preko granica od sutra više ne vrede

Nemačka je odlučila da ponovo uvede granične kontrole, objavio je na vanrednoj konferenciji za medije u Berlinu ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijere.

Odredbe Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju preko granica od sutra privremeno više ne vrede na njemačko-austrijskoj granici na kojoj ponovo svaki putnik mora da pokaže pasoš ili ličnu kartu.

"Ponovo uvodimo graničnu kontrolu. Cilj je da nadziremo ulaske u našu državu. Šengenski sporazum dozvoljava ovakvu meru iz bezbednosnih razloga. Svesni smo činjenice da podizanje granica i ograda ne rešava problem, ali ovo je nužan korak, treba nam vremena da uspostavimo red. Nemačka je pokazala veliku volju da pomogne izbeglicama, nastavićemo to da činimo, ali ta pomoć ne sme biti prenategnuta", rekao je nemački ministar.

Ova odluka dramatično pojačava pritisak na države članice EU koje bi sutra, na sastanku Saveta ministara unutrašnjih poslova, trebalo da se dogovore o solidarnom premeštanju 160.000 izbeglica koje su došle do Grčke, Mađarske i Italije, a čiju je preraspodelu po ostatku EU predložila Evropska komisija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ranije je izjavila da će, ako ne bude dogovora o solidarnom zbrinjavanju izbeglica po čitavoj EU ravnomerno po kvotama, u pitanje doći Šengenski sporazum o bezgraničnoj zoni.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas se upustio u diplomatsku ofanzivu u kojoj je premijer i predsednike nekoliko država srednje i istočne Evrope pokušao da nagovori da prihvate plan. Telefonski je razgovarao s liderima Mađarske, Rumunije, Slovačke, Češke i Litvanije, a nakon toga i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U intervjuu za isti list, ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je kazao da Nemačka sada dostiže svoj limit, pošto hiljade izbeglica i dalje svakodnevno prelazi njene granice, ističući da "izostanak evropske akcije u izbegličkoj krizi, sada gura Nemačku do granica njene izdržljivosti".

Ministar saobraćaja Aleksander Dobrint oštro je kritikovao "potpuni neuspeh" EU u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primenu mera za zaustavljanje rekordnog priliva izbeglica sa Bliskog istoka.Samo tokom jučerašnjeg dana je u Minhen, prestonicu pokrajine Bavarske na jugu zemlje u koju izbeglice prvo stižu, došlo 12.200 izbeglica.

Lokalna policija je saopštila da je taj grad gotovo potpuno iscrpeo svoje kapacitete za prihvat izbeglica koje masovno stižu u Nemačku.

Minhenske gradske vlasti su saopštile da su opterećene velikim brojem izbeglica koje pristižu u taj grad, ukazujući na strahovanja da će mnogi od novopridošlih izbeglica morati da spavaju pod vedrim nebom.

Od početka godine, u Nemačku je stiglo 450.000 izbeglica.

Nemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel kazao je dana da Nemačka sada dostiže svoj limit, pošto hiljade izbeglica i dalje svakdonevno prelazi njene granice.

"Istina je: Izostanak evropske akcije u izbegličkoj krizi, sada gura Nemačku do granica njene izdržljivosti", kazao je on u intervjuu, objavljenom na veb stranici lista "Tagešpigel".

Nemačka vlada očekuje 800.000 novih dolazaka ove godine. U subotu je stiglo oko 13.000 izbeglica samo u Minhen, prensi Rojters.

(Jutarnji/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track