Najnovije vesti

SLEDEĆE LETO JOŠ TOPLIJE OD OVOG: Naredne dve godine očekuju nas paklene vrućine

Globalno zagrevanje se ubrzava

SLEDEĆE LETO JOŠ TOPLIJE OD OVOG: Naredne dve godine očekuju nas paklene vrućine

Planeta
00:00h
Klimatski ciklusi u okeanima uglavnom zbog globalnog zagravanja koje je uzrokovao čovek. Zbog toga će doći do promene vremena duž sveta

Leto nam je bilo vruće s temperaturama od 40 stepeni Celzijusa, a tek nekoliko stepeni svežije očekuje nas u drugoj polovini septembra. Temperature koje bi u četvrtak 17. septembra mogle da dođu i do 36 stepeni zaista nisu uobičajene za ovo doba godine. Razlog za to može biti i u radikalnim promenama klimatskog sistema usled kojih je došlo do rekordnih temperatura u 2015., a ništa bolje nas, prema izveštaju britanskog Met Ofisa ne očekuje ni sledeće godine.Prirodni klimatski ciklusi u Tihom i Atlantskom okeanu se menjaju, uglavnom zbog globalnog zagrevanja koje je uzrokovao čovek. Zbog toga će doći do promene vremena duž sveta. Očekuju nas znatno češći toplotni talasi dok će severni krajevi ipak možda imati nešto hladnija leta.- Trenutno se događa jako puno velikih promena i to odjednom. Ove i iduće godine doseći ćemo nove temperaturne rekorde - smatra profesor Adam Skajf.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Prošla godina je u svetu bila najtoplija otkad postoje merenja. Iako su naše krajeve pogodile katastrofalne poplave, a i leto je obilovalo kišom, Kinu, Rusiju, Australiju i Južnu Ameriku pogodile su nesnosne vrućine. Proteklih godina smatralo se da je globalno zagravanje ipak usporilo uprkos tome što su emisije staklenih plinova rasle. Naučnici su sada došli do zaključka kako je ogromna količina toplote "zarobljena" u okeanima" što u velikoj meri utiču na klimu u celom svetu. "Pauza" u globalnom zagrevanju definitivno se primakla kraju. Globalno zagrevanje u idućim godinama znatno će se ubrzati - smatra Met Ofis.Profesor Univerziteta Reding Rovan Saton je naveo da će naredne godine biti među najtoplijim, koje su ikada zabeležene, samo ako bude postojala i velika vuklanska erupcija. "Ovo sada nije slučajnost. Mi vidmo posledice energije koja se stalno gomila u atmosferi zemaljskim okeanima, a prouzrokovana je povećanjem ugljen dioksida", kazao je on.

(Guardian)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...