HORGOŠ OTVARAJU POVREMENO: Mađari propuštaju izbeglice samo u tranzitnu zonu
Foto: Rojters

Gužva na granici

HORGOŠ OTVARAJU POVREMENO: Mađari propuštaju izbeglice samo u tranzitnu zonu

Planeta -
Prelaz za ostale putnike otvara se tek kada grupa izbeglica pređe granicu i regustruje se

Na srpsko-mađarskoj granici, granični prelaz Horgoš u potpunosti se zatvara dok mađarska policija i vojska sprovode izbeglice u tranzitnu zonu.

Prelaz se za ostale putnike otvara tek kada grupa izbeglica pređe granicu i regustruje se. Dok izbeglice prelaze granicu, nemoguće je sa pasošem bilo koje države ući u Mađarsku.

Na prelazu nema velike gužve, jer vojska i policija naizmenično preko granice propuštaju izbeglice i druge putnike. Zadržavanje na granici je oko 20 minuta, a mađarska policija detaljno kontroliše sve putnike i vozila.

Mađarska policija suspendovala je saobraćaj na graničnim prelazima kod Reskea (Horgoš 2) i Ašothaloma (Bački Vinogradi) u sedam sati jutros, saopštio je načelnik odeljenja za graničnu kontrolu mađarske policije Laslo Balaž a prenosi MTI. On tvrdi da su srpske vlasti o toj meri propisno informisane.

Migranti prenoćili na Horgošu, Foto Rojters
Migranti prenoćili na Horgošu, Foto Rojters

Na konferenciji za novinare Balaž je rekao da je ta mera preduzeta zbog velikog broja migranata koji stoje na srpskoj strani granice, zbog čega mađarske vlasti ne mogu da sprovedu graničnu kontrolu na odgovarajući način.

Mađarska je, sa prilivom izbeglica i migranata sa Bliskog istoka, duž cele granice sa Srbijom podigla žičanu ogradu visine četiri metra.

Policija nadzire situaciju, Foto AP
Policija nadzire situaciju, Foto AP

Kako se broj izbeglica i migranata povećavao Mađari su, u pokušaju da spreče ikakav ilegalan prelazak na teritoriju EU, postavili kontejnere potpuno obmotane bodljikavom žicom na graničnom pružnom prolazu na relaciji Horgoš - Segedin.

Mađarsku granicu obezbeđuju i jake vojne i policijske snage, a pooštrene su i kazne za ilegalan prelazak. Nakon potpunog zatvaranje mađarsko-srpske granice, izbeglice i migranti noćas su prenoćili u šatorima kje su razapeli blizu graničnog prelaza.

(B92/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track