ZBOG NAVALE MIGRANATA: Mađarska proglasila vanredno stanje!
Foto: AP

Eskalacija

ZBOG NAVALE MIGRANATA: Mađarska proglasila vanredno stanje!

Planeta -
U ponoć je stupio na snagu mađarski zakon koji predviđa zatvorsku kaznu od 3 do 5 godina za ilegalan prelazak ili sečenje ograde. Izbeglice počeli štrajk glađu

BUDIMPEŠTA - Mađarska je proglasila danas vanredno stanje u dva okruga na jugu zemlje, Čongrad i Bač-Kiškun, zbog velikog priliva izbeglica u zemlju, čime su vlastima omogućena posebna ovlašćenja. Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da je odluka doneta na današnjem sastanku Kabineta. U međuvremenu, izbeglice su započele "sedeći štrajk glađu" u znak protesta.

Ulaz izbeglica u Mađarsku iz Srbije od jutros je zvanično blokiran na dva prelaza, kod mesta Reske i Ašothalom. U ponoć je stupio na snagu mađarski zakon koji predviđa pooštrenu kontrolu granice i pretnju zatvorskom kaznom od tri do pet godina za ilegalan prelazak ili sečenje ograde.

Mađarska policija je saopštila da je iz Srbije u Mađarsku juče prešao rekordan broj izbeglica – 9.380.

Situacija na granici je sve ozbiljnija i čini se da bi uskoro mogla eskalirati. Rojters prenosi da su izbeglice počele da razvaljuju ogradu, a da se s mađarske strane preko razglasa čuju upozorenja da se zaustave. Prevodilac kaže da se izbeglicama poručuje "da traže azil negde drugde".

Mađarske vlasti saopštile su danas da su uhapsili 60 izbeglica zbog pokušaja ilegalnog ulaska u zemlju na južnoj granici sa Srbijom. Savetnik za bezbednost premijera Viktora Orbana, Djerđ Bakondi rekao je da je vlasti uhvatila 45 ljudi u pokušaju da pređu južnu granicu, a 15 njih dublje u Mađarskoj.

Oni su prešli preko granice oštetivši žičanu ogradu i sada se nalaze su u policijskom pritvoru, a terete se da su počinili krivično dela prema novom mađarskom zakonu. Mera pritvora rezultat je primene novog zakona čiji je efekat da se zaustavi ogroman priliv izbeglica u Mađarsku, prenela je agencija AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track