SKANDALOZNA ODLUKA: Izrael odobrio snajpere protiv bacača kamenica

Kulminirali sukobi na Brdu hrama

SKANDALOZNA ODLUKA: Izrael odobrio snajpere protiv bacača kamenica

Planeta -
Tužilac je prihvatio predlog premijera Benjamina Netanijahua da dozvoli upotrebu vatre, ali i predlog da se hapse maloletnici koji bacaju kamenice

TEL AVIV - Nakon višenedeljne debate povodom nastavka sukoba na najsvetijem mestu u Jerusalimu između izraelskih bezbednosnih snaga i palestinske omladine, izraelski vrhovni tužilac navodno je odobrio upotrebu žive municije protiv bacača kamena u Jerusalimu.

Pošto su se pojačavale demonstracije protiv izraelske dominacije na mestu na kome se nalazi džamija Al-Aksa, treća po značaju islamistima u jerusalimskom starom gradu, vrhovni tužilac Jehuda Vajnštajn je prihvatio predlog premijera Benjamina Netanijahua da dozvoli upotrebu snajperske vatre u slučaju potrebe da se suzbiju neredi na Brdu hrama, piše izraelski list " Džeruzalem post."

Vrhovni tužilac je odobrio i predlog da se hapse maloletnici koji bacaju kamenice i pojača minimalna kazna od četiri do pet godina zatvora na najmanje 10, za one koji bacaju zapaljive bombe. Porodice onih koji su uhvaćeni u sukobu sa izraelskom policijom ili napadu na izraelske civile takođe će morati da plate kaznu do 26.000 dolara.

Netanijahu je ranije najavio da će izdejstvovati izmenu pravila službe u odnosu na palestinsku omladinu.

"Odlučili smo da izmenimo politiku i povedemo rat protiv bacača kamenica, bacača flaša, onih koji ispaljuju petarde i ramete mir," rekao je Netanijahu u četvrtak, a preneo "Tajms of Israel".

Benjamin Netanijahu, Foto: Fonet
Benjamin Netanijahu, Foto: Fonet

Iako je izraelskoj vojsci na okupiranoj Zapadnoj obali bilo uveliko dozvoljeno da koristi živu municiju, izraelskim bezbednosnim snagama do sada to nije bilo dozvoljeno, pa je ona koristila druge mere, odnosno gumene metke, šok bombe i suzavac da kontroliše proteste.

Izraelska odluka doneta je nakon sukoba tokom protekle nedelje, koji su počeli uoči jevrejske Nove godine. U nedelju je jedan stariji Izraelac umro od posledica napada kamenjem na vozilo kojim je upravljao u Jerusalimu.

U međuvremenu nasilje na Brdu hrama je nastavljeno u četvrtak što je navelo izraelsku policiju da razmesti dodatne snage povodom današnjih tradicionalnih molitvi muslimana petkom u podne.

Netanijahu je zbog nastavka nasilja razgovarao telefonom sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, istakavši da je odlučan da sačuva status kvo.

Jevrejima je zapravo dozvoljeno da idu na Brdo hrama, gde su se nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, ali ne i da se tamo mole. Muslimani to mesto zovu Uzvišeno utočiste, Haram al Šarif. Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šsestodnevnom ratu 1967. godine od Jordana i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Uzvišeno utočiste je pod jordanskim starateljstvom, a Izrael se brine o bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track