(FOTO) ŠOKANTNE SCENE IZ INDONEZIJE: Šibali žene zbog predbračnog seksa
Foto: Profimedia

Stroga pravila šerijata

(FOTO) ŠOKANTNE SCENE IZ INDONEZIJE: Šibali žene zbog predbračnog seksa

Planeta -
Homoseksualni odnosi, kockanje i uživanje u alkoholu već su bili kažnjivi šibanjem u Acehu koji sprovodi šerijatski zakon nakon što mu je odobrena autonomija 2001. godine.

Tri žene i 14 muškaraca uhapšeno je zbog seksualnih prekršaja i kockanja i javno šibano ispred džamije u indonezijskoj provinciji Aceh, jedinoj u toj državi koja ima pravo da sprovodi islamski šerijatski zakon.

Uprkos tome što je javno bičevanje zbog kršenja strogih zakona uobičajeno, retko se dešavalo da se žene šibaju zbog prekršaja. Homoseksualni odnosi, kockanje i uživanje u alkoholu, već su bili kažnjivi šibanjem u Acehu koji je počeo da sprovodi šerijatski zakon nakon što mu je odobrena posebna autonomija 2001. godine. Bio je to pokušaj središnje vlasti u Jakarti da uguši dugotrajnu pobunu separatista.

Poslednjih godina je u Acehu uveden čitav novih islamskih zakona. Tim su potezom na sebe navukli bes grupa za zaštitu ljudskih prava.

Nemilosrdni šerijatski zakoni u Acehu, Foto: Profimedia
Nemilosrdni šerijatski zakoni u Acehu, Foto: Profimedia

Ranije ove godine Aceh je zabranio ženama pristup u objekte koji nude zabavne sadržaje posle 23 časa, osim ako nisu u pratnji muža ili muškog člana porodice.

Aceh je takođe zabranio nevenčanim muškarcima i ženama da se zajedno voze na motorima.

Više se od 90 posto Indonežana deklarišu se kao pripadnici muslimanske veroispovesti, ali velika većina ipak praktikuje umereni oblik islama.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track