OSVETA PRVOG BANKARA KREMLJA: Pao u Putinovu nemilost, a sada tuži Rusiju

Tužba "teška" 10 milijardi dolara

OSVETA PRVOG BANKARA KREMLJA: Pao u Putinovu nemilost, a sada tuži Rusiju

Planeta -
Advokati Sergeja Pugačeva su u ponedeljak izdali obaveštenje o zahtevu protiv Rusije, koju će verovatno saslušati Stalni arbitražni sud u Hagu

MOSKVA - Sergej Pugačev (52), tajkun kojeg su nekada zvali "Putinov bankar" zbog njegovog uticaja u Kremlju, podneo je tužbu protiv Rusije zbog štete od 10 milijardi dolara, nakon što je njegovo poslovno carstvo razbijeno kada je pao u nemilost kod predsednika Vladimira Putina.

Pugačevljevi advokati su u ponedeljak izdali obaveštenje o zahtevu protiv Rusije, koju će verovatno saslušati Stalni arbitražni sud u Hagu, rekao je Rojtersu izvor blizak Pugačevu.

Za sada je nemoguće dobiti reakciju ruske vlade koja traži hapšenje Pugačeva zbog pronevere i protivpravnog prisvajanja imovine, što su optužbe koje on odbacuje.

Vladimir Putin, Foto: AP
Vladimir Putin, Foto: AP

"Pugačev želi da osigura da osobe odgovorne za nezakonito uzimanje njegovih poslova, uključujući one u Kremlju, budu imenovane i osramoćene", rekla je osoba bliska Pugačevu pod uslovom da ostane anonimna.

Nakon što je napustio Rusiju 2011. Pugačev je optužio Putinove saveznike da su bacili na kolena njegovo poslovno carstvo vredno više milijardi dolara, pre nego što su uzeli neke od njegovih najboljih delova.

Pugačev je osnovao Mezhprombank, ili Međunarodnu industrijsku banku, 1992, samo godinu dana nakon propasti Sovjetskog Saveza. Ona je narasla do jedne od najvećih ruskih banaka sa udelima u severnim i baltičkim brodogradilištima, ali i u ogromnim zalihama sibirskog uglja.

Nakon što je pomogao Putinu da se popne do najvišeg položaja u državi 1999. tokom poslednjih dana predsedništva Borisa Jeljcina, Pugačev je pao u nemilost zajedno sa nekim od najmoćnijih Putinovih saveznika u godinama nakon finansijske krize 2008.

Ruske vlasti tvrde da je Pugačev prisvojio preko 700 miliona dolara iz programa pomoći Ruske centralne banke koji je bio namenjen kao pomoć Mezhprombanci da prebrodi krizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track