AZIJSKE BERZE PALE: Nova svetska ekonomska kriza dolazi sa Istoka
Foto: Reuters

Alarmantno

AZIJSKE BERZE PALE: Nova svetska ekonomska kriza dolazi sa Istoka

Planeta -
Indeksi berzi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu bili su u 7.30 časova u minusu između 0,7 i 2,9 odsto

TOKIO - Na azijskim berzama cene deonica u sredu drastično su pale nakon vesti da je aktivnost u proizvodnom sektoru Kine pala na najniži nivo u poslednjih šest i po godina, što ukazuje na naglo usporavanje rasta druge po veličini svetske privrede.

Indeksi berzi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu bili su u 7.30 časova u minusu između 0,7 i 2,9 odsto.

U Japanu se zbog praznika danas ne radi, dok je indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, u isto vreme bio na gubitku 2 odsto.

Na prodaju deonica je azijske ulagače naveo izveštaj koji pokazuje da se rast kineske privrede usporava brže nego što se očekivalo. Prisutna je slabost kako domaće, tako i inostrane potražnje, a zbog pada porudžbina kineske kompanije smanjuju proizvodnju, cene i broj zaposlenih.

Rast kineske privrede već se duže vreme usporava, jer vlasti nastoje da transformišu model zavisan o teškoj industriji i izvozu prema privredi sa jačim uslužnim sektorom i snažnijom domaćom potražnjom. Zato mnogi analitičari sada procenjuju da će u tekućem tromesečju rast bruto domaćeg proizvoda biti manji od 7 odsto, po prvi put od svetske finansijske krize.

Panika i na Vol Stritu, Foto: Reuters
Panika i na Vol Stritu, Foto: Reuters

Azijska razvojna banka u utorak je smanjila procenu rasta kineske privrede u ovoj godini na 6,8 odsto. Premda su već juče cene deonica na Vol Stritu pale više od 1 odsto, američki terminski indeksi skliznuli su jutros nakon vesti iz Kine još za 1 odsto, što je dodatno obeshrabrilo azijske ulagače.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track