Albanci spremaju rat u Makedoniji!

Mafijaški interesi

Albanci spremaju rat u Makedoniji!

Planeta -
Albanski kriminalci nameravaju da pokrenu oružani sukob u bivšoj jugoslovenskoj republici. - Hoće da učvrste tržište narkotika i ostvare ideju o velikoj Albaniji

SKOPLJE - Sukob neminovan.Albanska mafija sprema rat u Makedoniji, saznaje Kurir iz obaveštajnih izvora. Kriminalci tako žele da osiguraju tržište narkotika i ostvare ideju o velikoj Albaniji.Stručnjaci objašnjavaju da je ubistvo petorice Makedonaca kod Skoplja 12. aprila samo uvod u veći oružani sukob, koji bi mogao da počne uskoro. Oni podsećaju da su nakon toga tenzije između dve etničke grupe, Makedonaca i Albanaca, porasle, što je mafijašima i bio cilj.Povrh toga, Armija za oslobođenje okupiranih albanskih zemalja zapretila je pre nekoliko dana Makedoncima da se povuku iz zapadnog dela države ili se suoče s oružanim sukobom. Ta vojna formacija dala je vladi Nikole Gruevskog, koju optužuje za vođenje prosrpske politike, rok od dve nedelje za povlačenje.Nekoliko dana pre te pretnje Albanska nacionalna armija (ANA) zapretila je ratom na zapadu Makedonije, severu Kosova, jugu Srbije i u delovima Grčke. Politički lider te formacije Gafur Adili upozorio je Ameriku, UN, EU i NATO da će njegove ponovo mobilisane snage „biti prinuđene da intervenišu“ na pojedinim teritorijama.Analitičari objašnjavaju da su to upravo teritorije koje treba da obuhvati velika Albanija i podsećaju da je ANA bila najaktivnija pred kraj rata u Makedoniji, neposredno pred potpisivanje Ohridskog sporazuma 2001.Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović pre nekoliko dana za Kurir je rekao da je jasno da iza pretnji ANA stoji zvanična Priština. On je dodao da je sasvim jasno da iza toga stoje i mafijaški interesi.- Celo kosovsko društvo počiva na mafijaškom sistemu. Jedino što tamo egzistira su klanovske borbe zbog šverca, trgovine belim robljem, narkoticima. Nosioci tog šverca su bivši šefovi OVK, koji se danas oglašavaju kroz saopštenja ANA, a kosovske institucije ne reaguju jer su duboko involvirane - zaključio je Stojanović.Stručnjaci se slažu da mafijašima ne odgovara uvođenje reda u zemlje regiona, odnosno približavanje EU. Oni bi tako pretrpeli veliku štetu, jer najbolje posluju kad vlada haos.

Podrška formiranju velike AlbanijeAlbanci na Kosovu 80%Albanci u Makedoniji 51%Albanci u Albaniji 62%Bugari hoće da podele MakedonijuBugarski list Novinite objavio je pre dva dana recept za rešenje krize u Makedoniji. Autor Ivan Dikov smatra da je bolje podeliti Makedoniju sada nego dozvoliti katastrofu. On navodi da Makedoniju treba preventivno podeliti i preurediti do nivoa Švajcarske na Balkanu. U tom slučaju, smatra Dokov, korist će imati svi - Albanci će zadovoljiti „velikoalbanske ideje“, a Makedonci izgubiti manje nego što bi ako bi se Albanci odvojili za deceniju-dve, jer njihov natalitet rapidno raste.U tekstu se tvrdi da bi destabilizacija Makedonije mogla „za pola sata“ da aktivira međunarodni sukob u Albaniji, Srbiji, na Kosovu, u Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Turskoj. Zato se konstatuje obaveza pronalaženja rešenja s garancijama stabilnosti u Makedoniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track