SVE JE NA MOSKVI: Putin planira vazdušne udare na džihadiste
Foto: Ap

Kriza traje već pet godina

SVE JE NA MOSKVI: Putin planira vazdušne udare na džihadiste

Planeta -
Rusija je povećala vojno prisustvo u Siriji i naoružava sirijsku vojsku podupirući tako dugogodišnjeg saveznika Bašara al Asada

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin priprema se na vazdušne udare protiv Islamske države u Siriji ako SAD odbije njegov predlog udruživanja snaga, prenosi Blumberg pozivajući se na izvore bliske Kremlju i ruskom ministarstvu odbrane.

Rusija je povećala vojno prisustvo u Siriji i naoružava sirijsku vojsku podupirući tako dugogodišnjeg saveznika Bašara al Asada. To je izazvalo zemlje Zapada, protivnice Asada, da upozore da Moskva reskira dalju destabilizaciju.Ruski diplomatski izvor kazao je za Reuters da u Moskvi rastu izgledi za postizanje međunarodnog dogovora o borbi protiv terorizma u Siriji i okončanja krize koja se protegla u petu godinu.

Kako se navodi, Putin bi želeo da se američke vlasti i njeni saveznici saglase da se napadi na Islamsku državu koordiniraju s Rusijom, Iranom i sirijskom vojskom. Blumberg navodi kako Putinov predlog predviđa paralelne vojne aktivnosti uz političku tranziciju kojom se Asad povlači što je ključni američki zahtev. Rusija je taj predlog prosledila SAD-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track