BRITANCI SE OTVORILI: Evo koliko su spremni da daju za migrante
Foto: Reuters /ognen Teofilski

Migrantska kriza

BRITANCI SE OTVORILI: Evo koliko su spremni da daju za migrante

Planeta -
Za Siriju jedino Amerikanci dali više para

LONDON - Velika Britanija će izdvojiti blizu 115 miliona funti (155 miliona evra) dodatnih sredstava kao odgovor na izbegličku krizu, saopštio je britanski premijer Dejvid Kameron. Tom sumom biće obuhvaćeno 100 miliona funti (135,35 miliona evra) pomoći kao odgovor na konflikt u Siriji, kao i 14,5 miliona funti (19,6 miliona evra) za pomoć i zaštitu migranata i izbeglica u državama koje napuštaju ili kroz njih prolaze, objavljeno je na veb sajtu britanske vlade.

Od te sume tri miliona funti (četiri miliona evra) biće usmereno na pomoć migrantima i izbeglicama i podršku vladama u sprovođenju registracije na Zapadnom Balkanu. Za pomoć i zaštitu migranata i izbeglica u Evropi, uključujući Grčku i Italiju, biće izdvojeno četiri miliona funti (5,41 milion evra), oko tri miliona funti (četiri miliona evra) za države u Africi, uključujući severnu Afriku, a 2,5 miliona funti (3,38 miliona evra) za podršku sistemima za bolje razumevanje i predviđanje trendova kretanja izbeglica.

Dodatnih dva miliona funti (2,71 milion evra) biće namenjeno Međunarodnom komitetu Crvenog krsta za podršku osetljivim kategorijama, uključujući izbeglice i interno raseljena lica u Libiji. Pomoć će obuhvatiti hranu, čistu vodu i druge esencijalne potrepštine za desetine hiljada ljudi, pronalaženje porodica za hiljade ljudi, kao i obuku za instruktore prve pomoći, doktore i hirurge.

Britanija će takođe obezbediti podršku Kancelariji Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja. Sa dodatnom pomoći Siriji, odgovor Velike Britanije na krizu u toj zemlji sa 1,12 milijardi funti (1,65 milijardi evra), biće na drugom mestu odmah iza SAD.

Sredstva za Siriju biće usmerena ključnim partnerskim agencijama - Svetskom programu za hranu, UNICEF-u, Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i UNHCR-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track