CIPRAS: Brzim merama do pozitivne ocene kreditora
Foto: AP

Nova grčka vlada

CIPRAS: Brzim merama do pozitivne ocene kreditora

Planeta -
Premijer Grčke smatra da je dokapitalizacija banaka jedini način da se privredi omogući likvidnost

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je danas da Grčka mora da preduzme brze korake kako bi u narednih nekoliko nedelja dobila pozitivnu ocenu kreditora o sprovođenju ekonomskih reformi Atine i otpočela sa njima pregovore o otpisu duga.

"Restrukturiranje duga će smanjiti investicione rizike i učiniće našu ekonomiju ponovo atraktivnom za investitore", izjavio je Cipras u obraćanju ministrima tokom prvog zasedanja njegove vlade otkako je prošle nedelje na izborima reizabran na funkciju premijera, prenosi Rojters.

Drugi prioritet je, kako je rekao, dokapitalizacija grčkih banaka, koja, "ako bude sprovedena na pravi način, može omogućiti privredi preko potrebnu likvidnost". Premijer je, takođe, izrazio nadu da će do kraja svog četvorogodišnjeg mandata izvući Grčku iz strogog nadzora kreditora.

Najnoviji paket pomoći odobren Grčkoj u iznosu od 86 milijardi evra, treći po redu za tu zemlju od 2010. godine, bazira se na penzionim reformama, ukidanju poreskih olakšica, reformama tržišta rada i privatizacijama. Od te sume, oko 25 milijardi evra je izdvojeno za dokapitalizaciju banaka, koje su ranije ove godine bile pogođene odlivom depozita i opterećene ogromnim nivoom nenaplativih zajmova, što je bilo posledica šestogodišnje ekonomske recesije, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja