(VIDEO) Za život u drugačijoj stvarnosti: 9 najčudnijih zgrada na svetu koje ostavljaju bez daha
Foto: Profimedia

(VIDEO) Za život u drugačijoj stvarnosti: 9 najčudnijih zgrada na svetu koje ostavljaju bez daha

Planeta -
Koliko ste puta pomislili da je vaše okruženje previše klasično sagrađeno, da su zgrade dosadne i sive, kako je arhitekta koji je konstruisao vaše naselje prošao sa tankim ocenama na fakultetu? Pogledajte nešto sasvim drugačije
1 / 9 Foto: Profimedia

Da li vam je dosadio život u klasična četiri zida? Da li vam je dosta što svakog dana, kada krenete na posao morate da gledate prave linije i bezlične solitere, ili pak ulicu kroz koju prolazite, a u kojoj su sve kuće nalik jedna drugoj?Ako je vaš odgovor na ova pitanja "da" onda bi trebalo da pogledate i uživate u ovih devet arhitektonskih čuda, prenosi Newsweek.rs.Zgrade za stanovanje, poslovni prostori, hramovi, biblioteke... Svega tu ima. Da krenemo redom:1. Valdspirale (Darmštat, Nemačka)

Foto: Profimedia, Valdspirale
Foto: Profimedia, Valdspirale

Ako biste prevodili ime ovog rezidencijalnog kompleksa sa nemačkog trebalo bi da ga nazovete Šumska spirala. Takav prevod reflektuje generalni plan zgrade i njen zeleni krov.Ono što spolja obeležava ovaj kompleks je kula koja asocira na rusku arhitekturu, kao i odstustvo pravih linija i oštrih boja, kao i paselni vizuelni identitet građevine.2. Krživi domek (Sopot, Poljska)To što i Poljaci imaju gradić koji se zove Sopot mora vam biti interesantno. Međutim, za razliku od istoimene beogradske opštine koja nema baš neki arhitektonski pečat, Poljaci su se pobrinuli da vas obore s nogu - nakrivljenom kućom.

Foto: Profimedia, Naherena kuća u poljskom Sopotu
Foto: Profimedia, Naherena kuća u poljskom Sopotu

Ova zgrada koju možda možemo opisati kao naherena - bez pravih zidova, deo je rezidencijalnog šoping centra. Osmislile su je arhitekte Zotinsci i Zaleski inspirisani crtežima iz bajki!3. Kasa do Penedo (Gimereš, Portugal)

Foto: Profimedia, Kuća u kamenu
Foto: Profimedia, Kuća u kamenu

Locirana u planinskom vencu Fafe u Portugalu, ova dvospratnica je izgrađena između četiri oble stene. U okviru ove zgrade postoji i bazen, ako se brinete da li ima luksuza.4. Lotus templ (Delhi, Indija)

Foto: Profimedia, Hram lotosa
Foto: Profimedia, Hram lotosa

Lotus templ je - kao što mu ime kaže - pravi hram. Dom obožavanja Bahe. U obliku lotosovog cveta, ova zgrada je dobila brojne arhitektonske nagrade. 5. Biblioteka u Kansas sitiju (Mizuri, SAD)Jedna od najinteresantnijih zgrada u Kanzas Sitiju je upravo tamošnja biblioteka, koja na svom južnom zidu - ima knjige.

Foto: Profimedia, Biblioteka u Kanzas sitiju
Foto: Profimedia, Biblioteka u Kanzas sitiju

Naravno, u pitanju su arhitektonske konstrukcije visoke devet metara, široke i do tri metra, koje reflektuju raznolikost interesa čitalaca. Romeo i Julija, Gospodar prstenova, Sabrane pesme Langstona Hjua, Farenhajt 451 samo su neki od naslova koji su konstruisani na zidu ove zgrade. 6. Nautilus (Meksiko Siti, Meksiko)Kuću u obliku školjke isprojektovao je i sagradio Havijer Senosijan, arhitekta koji je želeo da napravi kuću mekih obrisa, sa spiralnim stepenima i prirodnim slikama.

7. Kubus voningen (Roterdam, Holandija)
Foto: Profimedia, Kubus voningen
Foto: Profimedia, Kubus voningen

Kada je sedamdesetih godina prošlog veka Piet Blom isprojektovao kockaste kuće (što je prevod imena ovog neobičnog stambenog kompleksa), svi su bili u čudu.Njemu je dat zadatak da reši problem izgradnje stambenog kompleksa iznad pešačke zone, u sklopu koje je i most.

Foto: Profimedia, Unutrašnjost Kubusa
Foto: Profimedia, Unutrašnjost Kubusa

Njegov koncept je bio da napravi šumu kuća - a da svaka kocka predstavlja apstraktno drvo.8. Vondervorks (Tenesi, SAD)Ova "naopaka" građevina je lokalna atrakcija grada po imenu Pidžen Ford u Tenesiju.

Foto: Profimedia, Vondervorks
Foto: Profimedia, Vondervorks

To je centar za zabavu koji je fokusiran na naučnim izložbama i sadržajima. Projektovan je da izgleda kao zgrada koja je u teškom nevremenu iščupana iz zemlje i koja je pala na krov postojeće zgrade. 9. Park Guel (Barselona, Španija)

Foto: Profimedia, Park Guelhaus
Foto: Profimedia, Park Guelhaus

Park Guel (Kuća uma) nalazi se u centru Barselone i predstavlja jednu od najpopularnijih atrakcija u ovom gradu.Sama građevina je toliko impresivna da je svrstana u 10 najkreativnijih kuća na svetu.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Sedam neobičnih fenomena čiji je tvorac majka priroda (FOTO)Ovde ne želite da se zaposlite: 10 gradova u kojima se najviše radi (FOTO)Kome treba mobilni: Deset poznatih koji ne koriste ovu spravu (FOTO)Nebeski bazen: Plutanje u vazduhu na desetom spratu zgrade (FOTO)Kuća sa 14 soba na prodaju za manje od 200 dolara: Vlasnik ima samo jedan uslov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track