PENTAGON OBELODANIO: Teroristi u Siriji dobili američko oružje i municiju!
Foto: Prsk YT, Sirija, Naoružavanje, Oružje, ISIS, Islamska Država, Ter

Šok

PENTAGON OBELODANIO: Teroristi u Siriji dobili američko oružje i municiju!

Planeta -
Portparol štaba ministarstva odbrane SAD Džef Dejvis objavio da su članovi Novih sirijskih snaga, koje su obučavali vojnici pod zastavom Amerike, šurovali sa militantima Al Nusra fronta

DAMASK - Američko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je grupa sirijskih pobunjenika, koje su tokom građanskog rata u Siriji od 2011. obučavale snage SAD, predala američku municiju i vojnu opremu ogranku Al Kaide u toj zemlji - ozloglašenom Al Nusra frontu.To je izazvalo žestoke reakcije u svetskoj javnosti, pogotovo nakon što je kriza u Siriji nedavno doživela novi zaokret uključivanjem ruskih vojnih snaga u njen tok.

Kamioneti i municija- Nažalost, danas smo saznali da su pripadnici Novih sirijskih snaga (NSF) priznali da su predali šest kamioneta i deo svoje municije Al Nusra frontu - izjavio je portparol Pentagona Džef Dejvis, ne dajući detalje o tome šta to tačno predstavlja za SAD i kakva će reakcija Vašingtona biti na to.Podsetimo, Pentagon je dosad negirao izveštaje da su neki sirijski pobunjenici prešli na stranu militanata ili im predali svoje oružje koje su dobili od koalicije sa SAD na čelu.Pored najvišeg američkog vojnog rukovodstva, juče su na nove informacije o stanju snaga u Siriji reagovali i drugi američki zvaničnici.- Ako se izveštaj s terena pokaže tačnim, za nas će biti veoma zabrinjavajuće što članovi Novih sirijskih snaga snabdevaju Al Nusru oružjem i tako krše uputstva programa „uvežbaj i opremi“ - rekao je portparol Centralnog zapovedništva američke vojske za Bliski istok i naglasio da dosad nije bilo prebega iz NSF u Al Nusru, ali se i ogradio rekavši: „Mi znamo samo ono što nam oni kažu.“Obuka boracaInače, američki mediji juče su naglasili da je predaja oružja novi udar na verodostojnost programa koji su SAD pokrenule početkom godine u Siriji. Prema njemu, Amerika treba da uvežba i opremi 5.000 pobunjenika protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada, i to u roku od tri godine. Oni bi trebalo da se osposobe i da se bore protiv Islamske države.- Međutim, SAD su zasad uspele da uvežbaju tek dve skupine od 54 do 70 boraca. Prva grupa od 54 borca stigla je u Siriju u maju, a samo ih je desetak stvarno bilo na terenu prethodne nedelje - priznao je Pentagon.

Vojni centar u BagdaduRUSI OKUPILI KOALICIJUNajmanje 15 ruskih teretnih aviona s opremom i ljudstvom sletelo je u poslednje dve nedelje u vojnu bazu na zapadu Sirije u pokrajini Latakiji, jednom od glavnih uporišta režima sirijskog predsednika Bašara el Asada. Pored toga, Rusija, Sirija, Irak i Iran juče su i zvanično uspostavili zajednički centar za razmenu informacija u vezi s borbom protiv IS. On će se nalaziti u iračkoj prestonici Bagdadu, a činiće ga vojni predstavnici sve četiri zemlje. Inače, spekuliše se i da će se rame uz rame s Rusima u rat u Siriji uključiti i kineska vojska. To još nije potvrđeno.

MALO POZNATE ČINJENICE O SIRIJIOduvek je bila otvoreno društvo okrenuto zapadnoj kulturiBila je jedina arapska država sa sekularnim sistemom. Islamski zakon je protivustavanDo 2011. bila je jedina zemlja u regiji bez ratova i unutrašnjih sukobaJedina zemlja koja ništa ne duguje Međunarodnom monetarnom fonduJedina je mediteranska zemlja koja je još uvek vlasnik svojih naftnih kompanijaPetorica papa bili su SirijciOko 10 odsto sirijskog stanovništva pripada hrišćanimaŽene nisu bile u obavezi da se pokrivaju velom niti da nose burke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track