KAMERON: Asad može da ostane na vlasti, ali ne dugo
Foto: Fonet/AP

Britanski kompromis

KAMERON: Asad može da ostane na vlasti, ali ne dugo

Planeta -
Britanski premijer smatra da Bašar al Asad može da bude deo prelazne vlade u Siriji, ali ne više od toga

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da predsednik Sirije Bašar al Asad može da ostane na vlasti kao deo prelazne vlade, ali da ne može biti deo sirijske budućnosti na duže staze.

Novinar medijske kuće "Skaj njuz", koji s Kameronom putuje u Njujork na sednicu Generalne skupštine Saveta bezbednosti UN, javio je da Kameron ne odbacuje mogućnost da Asad bude deo tranzicije, ali da je "vrlo jasno da on, na duže staze, ne može biti deo budućnosti Sirije", preneo je Rojters.

Kameron je jutros, za list "Sandej telegraf" rekao da dozvoljava mogućnost da Asad neko kraće vreme ostane na vlasti, dok se u zemlji ne uspostavi vlada narodnog jedinstva.

S druge strane, prema neimenovanom izvoru iz britanske vlade, Kameron smatra da nema dugoročno stabilne i mirne budućnosti za Siriju, u kojoj bi ljudi mogli da se vrate svojim kućama, ukoliko bi predsednik Asad ostao na čelu te zemlje.

O odnosu prema Asadu postoje izvesne nesuglasice među liderima EU. Tako je nemačka kancelarka Angela Merkel prošle nedelje povodom Sirije rekla da je nužno razgovarati s mnogim učesnicima u konfliktu, uključujući i Asada.

Nakon toga su, međutim, zvaničnici nemačke vlade negirali da kancelarka podržava stav Španije i Austrije, zemalja koje Asada vide kao moguće privremeno rešenje za Siriju, pod čime podrazumevaju i uključivanje vojske sirijskog režima u međunarodne vojne snage kako bi se porazila Islamska država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track