ŠOKANTNA DISKRIMINACIJA U JAPANU: Niko neće žene u firmi, čak ni uz državne subvencije
Foto: Ap 2015

Seksizam

ŠOKANTNA DISKRIMINACIJA U JAPANU: Niko neće žene u firmi, čak ni uz državne subvencije

Planeta -
Japanska vlada nudila 2.200 evra za podršku zapošljavanja žena, ali se niko nije prijavio

TOKIO - Niti jedna japanska kompanija nije pokazala interesovanje za vladin program subvencija koji treba da omogući ženama lakše napredovanje u svetu biznisa.

Vlada premijera Šinza Abea je očekivala veliki odziv za ovaj projekat koji predviđa davanje finansijske podrške onim firmama koje su spremne da postave žene na odgovornije položaje, ili im obezbede obuku kako bi mogle da napreduju u poslu.

Prema vladinom planu, predstavljenom prošle godine, izabrana preduzeća bi za njegovu primenu dobila do 300.000 jena (oko 2.200 evra).

Foto AP
Foto AP

U tu svrhu je izdvojen budžet od 120 miliona jena, ali se od 500 očekivanih kandidata nije prijavio niti jedan, kazala je za AFP predstavnica ministarstva zdravlja. Ona je navela da program "nije dobar", jer predviđa previše striktne uslove, te da će povoljnija ponuda, uz dvostruko veće subvencije, biti pokrenut u oktobru.

Neuspeh programa obelodanjen je u trenutku kada se japanski premijer u Ujedinjenim nacijama obavezao da će pojačati mere za promociju žena u okviru svoje politike za podizanje privrede, poznate kao "abenomiks".

Japan ima najnižu stopu zaposlenosti žena među razvijenim zemljama. Mnogi ekonomisti se slažu da je treba povećati imajući u vidu starenje stanovništva. Manjak obdaništa, nedostatak podrške zaposlenim ženama i duboko ukorenjeni seksizam glavni su razlozi što žene u Japanu ostaju kod kuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track