Ovo je 9 najgorih papa u istoriji Vatikana
Foto: Ap

Orgije, intrige i ubistva

Ovo je 9 najgorih papa u istoriji Vatikana

Planeta -
U 2000 godina dugoj istoriji, Vatikanom su vladalu uzurperi, rasipnici i ratoborni fanatici. Neki su bili poznati po nemoralu, drugi su prodali papsku krunu, a neki su čak ekshumirali tela svojih prethodnika kako bi im sudili. Ovo je 9 najgorih Papa u istoriji

Možda ste primetili da aktuelni papa, papa Franjo, dobija ogromnu medijsku pažnju od kada je preuzeo kormilo Rimokatoličke crkve i mnogi se nadaju da će baš on biti taj koji će prilagoditi politiku Vatikana modernom dobu, piše Njuzvik.Takođe, mnogo ljudi veruje da je Papa Franjo revolucionar i u smislu poruke koje šalje, s obzirom da je pokazao ozbiljnije interesovanje od svojih prethodnika za goreće globalne probleme kao što su klimatske promene, ratovi i migrantska kriza.

Foto: AP, Sikstinska kapela
Foto: AP, Sikstinska kapela

Međutim, nisu sve pape u istoriji bile dostojne svete stolice. Naprotiv, neki su bili toliko destruktivni, skandalozni i neprihvatljivi da su ostavili neizbrisivu mrlju na obrazu katoličke crkve.Pročitajte više: Sedam činjenica koje treba da znate o papama: Od ispovesti do ograničenja u godinamaU 2000 godina dugoj istoriji, Vatikanom su vladalu uzurperi, rasipnici i ratoborni fanatici. Evo nekih od njih koji su se posebno istakli po svojim zlodelima:

Foto: Reuters, Ilustracija Vatikan
Foto: Reuters, Ilustracija Vatikan

Papa Aleksandar VIOvaj Španac, izdanak moćne porodice Bordžija, bio je ozloglašen zbog svog raskalašnog ponašanja i nepotizma. Papa Aleksandar VI, čiji je stric bio Papa Kalikstus II, vladao je od 1492. do 1503. godine.Intrige, orgije i manipulacije koje su se odigrale za vreme njegovog pontifikata bile su i više nego dovoljne čak i za holivudsku seriju koja, mada se ne pridržava istorijskih događaja, na odličan način prikazuje sam stil života porodice Bordžija.Do danas su opstale tvrdnje da je ovaj papa otišao toliko daleko da je stupio u incestuoznu vezu sa svojom ćerkom Lukrecijom. Najverovatnije je da je bio otrovan.

Foto: Wikipedia, Papa Aleksandar VI
Foto: Wikipedia, Papa Aleksandar VI

Papa Stefan VISvoju kratku vladavinu ovaj papa je otpičeo spektaklom. Odmah kada je stupio na mesto poglavara 896. godine, pokrenuo je sudski proces protiv svog prethodnika Pape Formozija, čije je polu raspadnuto telo iskopao kako bi mu sudio za bogohuljenje, dok je njegov pravi "zločin" zapravo bilo savezništvo sa rivalnom frakcijom novog pape."Leš je mudro ćutao dok je papa urlao na njega", zapisao je jedan istoričar. Sa tela su zatim skinuli odoru, odsekli prste, i odvukavši ga ulicama Rima, bacili su ga u Tibar.Papa Stefan VI takođe nije potrajao i već sledeće godine su ga zadavili neprijatelji.

Foto: Wikipedia, Suđenje Papi Formoziju
Foto: Wikipedia, Suđenje Papi Formoziju

Papa Jovan XIIPapa Jovan XII vladao je od 955. do 964. godine. O njegovoj reputaciji svedoče mnogi istorijski izvori, koji navode da je bio grub, nemoralan, a vodio je takav život da je o Vatikanu u njegovo vreme govoreno kao o bordelu.Na kraju je osuđen zbog krivokletstva, simonijanstva (prodavanje crkvenih obreda, poseda i relikvija za novac), i drugih zločina, zbog čega je nakretko sklonjen sa vlasti. Međutim Jovan XII se ubrzo vratio na presto krvavom čistkom. Na kraju je ubijen sa ljubavnicom u krevetu, uhvaćen u još jednom zločinu - preljubništvu.

Foto: Wikipedia, Papa Jovan XII
Foto: Wikipedia, Papa Jovan XII

Papa Urban IXVladavinu ovog pape obeležio je raskol 1376. godine, iz kojeg su nastela rivalna paralelna papstva koja su potrajala naredne 4 decenije. Urban je navodno bio sklon nasilnim ispadima, zbog paranoje je mučio i ubijao kardinale, a poznat je po tome što se žalio mučiteljima da vrisci kardinala nisu dovoljno glasni.

Foto: Wikipedia, Papa Urban IX
Foto: Wikipedia, Papa Urban IX

Papa Benedikt IXOvaj neverovatno ciničan papa, tri puta je bio poglavar Rimokatoličke crkve u 11. veku. Jednom prilikom je čak dao ostavku, prodavši papsku krunu svešteniku. Život ovog razuzdanog pape opisao je njegov naslednik."Bio je toliko zao, toliko gadan, toliko odvratan, da se stresem kada pomislim na njega.

Foto: Wikipedia, Papa Benedikt IX
Foto: Wikipedia, Papa Benedikt IX

Papa Leo XIzdanak čuvene firentinske porodice Mediči, Leo je imao svoje talente - podržavao je umetnost. Međutim pored toga, poznat je kao nezapamćen rasipnik. Tokom vladavine od 1513. do 1521. godine, skoro potpuno je ispraznio vatikanske trezore, zbog čega je katolička crkva bila primorana da se okrene indulgenciji - praštanju greha u zamenu za novac.Upravo je indulgencija bila ta koje je naterala Martina Lutera da pokrene reformaciju i oformi Protestantsku crkvu.

Foto: Wikipedia, Papa Leo X
Foto: Wikipedia, Papa Leo X

Papa Bonifacije VIIOvaj papa bio je toliko željan moći da je 1302. godine izdao dekret prema kojem je "apsolutno neophodno za svako ljudsko biće da bude podanik Pontifa Rima".Ovo je bio najagresivniji potez pape kojem je više bolo stalo o bogatstva i osvajanja zemalja, nego do duhovnih stvari. Vodio je ratove, pljačkao gradove i na kraju je izgubio od koalicije neprijatelja.Bonifacije je samo jedan od papa koji su smešteni u Danteov "Pakao" u remek delu svetske književnosti "Božanstvena komedija". Dante Aligijeri je smestio ovog papu u 8. (predposlednji) krug pakla, gde je kažnjen zbog sodomije.

Pope Boniface VIII- Unam Sanctam http://t.co/q5NR8fMoOj pic.twitter.com/NnjAMJ6Jd6

— TradCatKnight (@TradCatKnight) July 21, 2015

(Newsweek.rs)Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Strava i užas: Ovo je 14 najjezivijih mesta na planeti (FOTO)Zvali su ga Bela smrt: Sa 542 potvrđena ubistva, ovo je najveći snajperista svih vremenaNajbolji od najboljih: Ovo su najjače specijalne jedinice na svetu (FOTO)Da li biste se usudili da se provozate: Top 5 najopasnijih puteva na svetu (FOTO) (VIDEO)Kad diplomatija zakaže: 5 najgorih sporazuma u istoriji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track