Najnovije vesti

NE MOGU MU NIŠTA: Izgubio 5 milijardi dolara, ali je i dalje najbogatiji Amerikanac
Foto: Reuters

Forbsova lista

NE MOGU MU NIŠTA: Izgubio 5 milijardi dolara, ali je i dalje najbogatiji Amerikanac

Planeta
Ukupno bogatstvo 400 najbogatijih Amerikanaca poraslo je u odnosu na prošlu godinu sa 2,29 na 2,34 biliona dolara

Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts zadržao je vodeću poziciju na listi 400 najbogatijih Amerikanaca magazina Forbs za 2015, sa bogatstvom od 76 milijardi dolara. Iako je Gejtsovo bogatstvo ove godine smanjeno za pet milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, on i dalje ostaje najbogatiji čovek SAD.

 

Drugi na listi, koju poznati američki poslovni magazin objavljuje već 22 godine, i ove godine je investitor i izvršni direktor kompanije Berkšir Hatavej, Voren Bafet, sa neto vrednošću imovine od 62 milijardi dolara, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 67 milijardi dolara.

 

Voren Bafet, Foto: AP
Voren Bafet, Foto: AP

Treća pozicija je, takođe kao i lane, pripala bivšem izvršnom direktoru Orakla Lariju Elisonu čije je bogatstvo palo sa 50 na 47,5 miljardi dolara.

 

Među deset najbogatijih ljudi u SAD ove godine su se našla i trojica pokretača biznisa u IT sektoru. Osnivač Amazona Džef Bezos popeo se sa 15. na četvrto mesto sa bogatsvom vrednim 47 miljardi dolara. Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg je sa 11. pozicije u prošloj godini stigao na sedmo mesto sa procenjenim bogatstvom od 40,3 miljarde dolara, dok je Lari Pejdž suošnivač Gugla dospeo sa prošlogodišnjeg 13. na 10. mesto. Vrednost njegovog bogatstva je 33,3 miljarde dolara.

 

Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, Foto: Reuters

Petu i šestu poziciju dele braća Čarls i Dejvid Kuk, u čijem većinskom vlasništvu je "Kuk industrija", a bogatstvo svakog od njih procenjeno je na 41 milijarde dolara. Na osmom mestu je nekadašnji gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, vlasnik kompanije "Blumberg", "težak" 38,6 milijardi dolara.

 

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp našao se na 121. mestu a vrednost njegovog bogatstva procenjena je na 10 miljardi dolara.

 

Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Ukupno bogatstvo 400 najbogatijih Amerikanaca poraslo je u odnosu na prošlu godinu sa 2,29 na 2,34 biliona dolara.

 

Prosečno neto bogatstvo 400 najvećih američkih bogataša porasla je sa prošlogodišnjih 5,7 milijardi na 5,8 miljardi dolara.

 

Bogatstvo od 1,7 milijradi dolara bio je minimum neophodan da se dodje na Forbsovu listu, dok je prošle godine bilo neophodno nešto manje - 1,5 milijardi.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...