VOJNA MISIJA U KUNDUZU: NATO šalje pojačanje avganistanskim snagama
Foto: Reuters

Borba protiv talibana

VOJNA MISIJA U KUNDUZU: NATO šalje pojačanje avganistanskim snagama

Planeta -
Precizirano je da se radi o elitnim američkim, britanskim i nemačkim vojnicima koji su deo kontingenta od 13.000 stranih vojnika koji se još uvek nalaze u Avganistanu

KUNDUZ - Pukovnik Brajan Trajbus, portparol američkih snaga, saopštio je danas da su specijalne snage NATO-a poslate su u Kunduz da pomognu avganistanskim snagama da se povrati taj veliki grad na severu koji je pao u ruke talibanskih pobunjenika.

Vojne trupe u Kunduzu, Foto: Reuters
Vojne trupe u Kunduzu, Foto: Reuters

Jedan neimenovani zapadni vojni izvor precizirao je da se radi o elitnim američkim, britanskim i nemačkim vojnicima koji su deo kontingenta od 13.000 stranih vojnika koji se još nalaze u Avganistanu. Talibanski borci zauzeli su pre dva dana više od polovine grada Kunduza, važnog strateškog mesta u Avganistanu, u više koordinisanih napada. Oni su u Kunduzu okupirali nekoliko državnih ustanova, uključujući bolnicu i zgradu suda, i podigli svoju zastavu u centru grada.

Borba protiv talibana, Foto: Reuters
Borba protiv talibana, Foto: Reuters

Od kada se povukao najveći deo borbenih snaga NATO-a iz Avganistana u decembru prošle godine, strani vojnici u Avganistanu imaju samo ulogu da savetuju i obučavaju avganistansku vojsku, a pukovnik Trajbus nije precizirao koliko ljudi će biti poslato i šta će biti njihova misija u Kunduzu. Rekao je samo da je američka vojska u noći od utorka do srede sprovela još dva vazdušna udara blizu aerodroma Kunduza.

Borbe između talibana i vojske tokom noći koncentrisale su se oko aerodroma, koji se nalazi manje od 10 kilometara od centra grada. Pobunjenici su uspeli da stignu do aerodroma, uprkos uveravanjima avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija da vladine snage napreduju u gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track