ZBOG KRAĐE OD 5 DOLARA: Psihičkog bolesnika smestili u zatvor, umro od neuhranjenosti
Foto: Printscreen/DAHBOO77

Porodica skrhana

ZBOG KRAĐE OD 5 DOLARA: Psihičkog bolesnika smestili u zatvor, umro od neuhranjenosti

Planeta -
Bolnica za duševno obolele je bila popunjena, pa su Džejmajkla Mičela od aprila držali u zatvoru u nehumanim uslovima

PORTSMUT - Džejmajkl Mičel (24), duševni bolesnik, prestao je da uzima svoje lekove protiv šizofrenije pre nego što je otišao u prodavnicu pored kuće svoje porodice u Portsmutu u Virdžiniji u aprilu ove godine. Navodno je iz prodavnice ukrao jednu bočicu pića, jedan Snikers i druge grickalice, ukupne vrednosti oko 5 dolara.

Mičel je nakon navodne krađe uhapšen i sudskim putem mu je naređeno da mora da se javi u državnu bolnicu za duševne bolesnike kako bi dobio lekarsku pomoć. Međutim, nije mogao odmah da bude primljen budući da je bolnica u tom trenutku bila popunjena pa je bio prisiljen da ostane u zatvoru.

Drugi zatvorenici su rekli da je Mičel tumarao ćelijom go, često prekriven vlastitim fekalijama i prljavštinom. Njegovoj porodici je rečeno da je često odbijao da jede i uzima lekove, a u zatvorskom zapisniku piše da je znao i manično da urla. Izgubio je više od 16 kilograma, a 19. avgusta je preminuo. Tačan uzrok njegove smrti još nije poznat i policija još uvek istražuje slučaj.

Njegova porodica i aktivisti za ljudska prava i prava duševnih bolesnika besni su što je dopušteno da on provodi dane u zatvoru zbog prekršaja od 5 dolara. Zatvorski službenici negiraju bilo kakav nemar s njihove strane i tvrde da je Mičel bio hranjen normalno i da ga je medicinska sestra pregledala redovno. Rodbina se šokirala kada je videla njegovo telo kod pogrebnika pre sahrane. "Morala sam dva puta da pitam: Jeste li sigurni da je to moj nećak?'', rekla je Dženobija Mids. "Izgledao je kao da ima 67 godina", rekla je.

Duševno bolesni zatvorenici često znaju u zatvorima da provedu nedelje i mesece, pa čak i godine čekajući na smeštaj u odgovarajućim bolnicama. U saveznoj državi Virdžiniji trenutno 89 zatvorenika čeka sudskim putem određeno lečenje, a na prijem u bolnicu u koju je trebalo da ide i Džejmajkl Mičel čeka se u proseku 73 dana.Mičela svi pamte kao nekoga ko je uvek nasmejavao ljude, međutim, više od 10 godina borio se sa šizofrenijom i bipolarnim poremećajem."Moj sin je umro sam", rekla je majka Sonja Adams. "To me najviše pogađa", kaže ona.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track