RUSKI STUČNJACI OTKRIVAJU: Intervencija će trajati nekoliko meseci, Palmira i aerodrom prvi ciljevi

Samo da pripomognu

RUSKI STUČNJACI OTKRIVAJU: Intervencija će trajati nekoliko meseci, Palmira i aerodrom prvi ciljevi

Planeta -
Grad treba da oslobodi sirijska vojska, dok će ruska avijacija biti "metla" koja čisti militante sa njihovih pozicija

MOSKVA - Prvi ciljevi ruske intervencije u Siriji jesu oslobađanje Palmire i ostataka rimskog grada te vraćanje aerodroma pod kontrolu sirijske vojske - navode ruski eksperti.

U vazdušnoj bazi u Latakiji, prema različitim procenama, nalazi se tridesetak ruskih aviona i 15 helikoptera. Vojni ekspert i glavni urednik lista "Arsenal otadžbine" Viktor Murahovski smatra da će avijacija, prije svega, gađati komunikacionu infrastrukturu militanata.

"Glavni ciljevi su: prekid komunikacija i snabdijevanja terorista. Oni naoružanje i hranu ne dobijaju iz pustinje, već iz susednih država. Jasno je da se bez hrane, municije i goriva ne može dugo ratovati", ubijeđen je on.

Glavni udari avijacije biće izvedeni u provinciji Idlib, gde se pod kontrolom islamista nalaze Palmira i lokalni aerodrom.

Grad treba da oslobodi sirijska vojska, dok će ruska avijacija biti "metla" koja čisti militante sa njihovih pozicija. Tako se rešavaju dva zadatka - oslobađa svjetski istorijski spomenik, što će na Zapadu biti blagonaklono prihvaćeno, a pod kontrolu vladinih snaga vraća se aerodrom koji se kasnije može koristiti za potrebe Ratnog vazduhoplovstva Sirije.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Po mišljenju Murahovskog, ruska vojna operacija u Siriji maksimalno će trajati nekoliko meseci. Rusija će se ograničiti na korištenje grupe aviona koja se već nalazi u Siriji i neće slati dodatne snage.

Tehničku podršku avijaciji pruži bataljon za aerodromsko-tehničku podršku koji je prebačen u Siriju. Za zaštitu aerodroma zadužena je bataljonska taktička grupa, ojačana tenkovima i artiljerijom.

Murahovski je naveo tipove aviona koji se sada nalaze u vazdušnoj bazi - u Latakiji najviše ima "Su–25SM" za neposrednu podršku iz vazduha.

"Avion je dobro opremljen. Kako je pokazalo iskustvo iz rata 2008. godine, on je veoma žilav. Leti na malim visinama i utvrđuje mete napada", ističe Murahovski.

U ruskoj bazi primećeni su i frontalni bombarderi "Su-24M". Ovaj avion je veoma brz i stabilan prilikom letova na malim visinama i može da podnese veliki teret borbe.

U Latakiju su prebačeni i najnoviji višefunkcionalni lovci–bombarderi "Su-34", navode ruski portali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track