PROCURELI TAJNI MEJLOVI HILARI KLINTON: Toni Bler upozoravao Gadafija da pobegne pre ubistva
Foto: Profimedia

Kontroverzna prepiska

PROCURELI TAJNI MEJLOVI HILARI KLINTON: Toni Bler upozoravao Gadafija da pobegne pre ubistva

Planeta -
Bivši britanski premijer je savetovao Gadafiju da naredi svojim snagama da prestanu da koriste nasilje protiv ljudi

Bivši britanski premijer Toni Bler upozorio je Moamera Gadafija da pobegne iz Libije kako bi izbegao hapšenje ili smrt, otkriveno je u kontroverznim privatnim mejlovima Hilari Klinton.

Bler je savetovao libijskog lidera da pronađe sigurno mesto i ode, kao deo upravljanja procesom političke promene, pre nego što je situacija dostigla "tačku s koje nema povratka".

Sve zabeleženo u mejlovima Hilari Klinton, Foto: Reuters
Sve zabeleženo u mejlovima Hilari Klinton, Foto: Reuters

Ovo otkriće, koje će sigurno povećati pritisak na bivšeg premijera da odgovori na pitanja parlamentaraca o svojoj ulozi u Libiji, pronađeno je u mejlovima Hilari Klinton koji su objavljeni u skladu sa zakonom o pristupu informacijama u SAD-u. Oni uključuju poruku koju je Blerova šefica strategije Ketrin Rimer poslala Džeku Salivanu, višem savetniku Hilari Klinton, 25. februara 2011. godine, kratko nakon što su počeli protesti u Libiji. U mejlu se navodi sažetak razgovora Blera i Gadafija.

Otkrivena prepiska podigla je pravu buru na društvenim mrežama, a mnogi su komentarisali da je Bler sa praksom upozoravanja sigurno nastavio i posle Gadafija.

Rimer je rekla kako je razgovor bio izuzetno privatan i da mu je poslao veoma jaku poruku da nasilje treba okončati, a Gadafiju da se skloni kako bi omogućio mirnu tranziciju.

"Ključna stvar je da krvoproliće i nasilje moraju prestati. Ako imate sigurno mesto, idite tamo, jer se ovo neće mirno završiti", rekao je Bler.

On je istakao Gadafiju kako mora biti jasan u tome da je opredeljen za proces promene i da treba da naredi svojim snagama da prestanu da koristie nasilje protiv ljudi. Kazao je i kako je spreman da interveniše kod zapadnih vlada da pokušaju da osiguraju mirno rešenje krize.

"SAD i EU su trenutno u teškoj poziciji i moram im dati nešto zauzvrat kako bismo osigurali da se ovo okonča mirno. Ako ljudi vide lidera da odstupa, bili bi zadovoljni. Ako se ovo nastavi drugi dan ili dva, preći ćemo ključnu tačku. Govorim ovo, jer duboko verujem u to. Ako ne izađemo iz ovoga čim pre, proći ćemo tačku s koje nema povratka", citirali su Blera.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track