PUTIN KREĆE U LOV NA KALIFA: Dovedite ga živog ili mrtvog!
Foto: AP

Ucenjene glave džihadista

PUTIN KREĆE U LOV NA KALIFA: Dovedite ga živog ili mrtvog!

Planeta -
Kako je smrt Osame Bin Ladena i dalje za mnoge misterija, ruski predsednik ne želi da se to ponovi i sa vođama Islamske države

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vojnom štabu zaduženom za vojnu operaciju u Siriji da što pre pokrene veliku potragu za visokim funkcionerima ISIL-a, a među njima i za kalifom Abu Bakr Al-Bagdadijem, za kojeg se pretpostavlja da se skriva u gradu Raki.

Arapski mediji pišu da je Putin zatražio da mu ih dovedu žive ili mrtve. U slučaju da mu ih dovedu žive, sudiće im se pred ruskim sudovima. S druge strane, ako Abu Bakr Al-Bagdadi pogine u akciji, Putin želi njegovo telo kao dokaz da se ne ponovi situacija kao sa Bin Ladenom, čija je smrt za Putina još uvek zagonetka.Službeni portparol ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov kazao je kako će ruske vazdušne snage sada ići direktno na glavno uporište Islamske države i njihov glavni grad Raku. Konašenkov je napomenuo kako nisu isključeni ni desanti na taj grad radi likvidacije terorista.

U međuvremenu je sirijska državna TV objavila snimke kako ruski bombarderi, uz glavni štab ISIL-a Raku i Del Al-Zor, bombarduju i položaje ISIL-a u Palmiri i istočnim delovima Alepa, gde je uništeno skladište oružja i baza u kojoj su bili stacionirani strani borci, najviše njih s područja bivšeg SSSR-a.

I dok ruski avioni nastavljaju žestoke udare, sirijska vojska potpomognuta Hezbolahom pokrenula je kopnenu ofanzivu na gradiće Talbise i Rastan u provinciji Homs. Isto tako, nastavili su svoje napredovanje prema drevnom gradu Palmiri.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track