ISLAMSKA DRŽAVA GAĐALA KURDE HEMIJSKIM ORUŽJEM: Koristili otrov koji razara pluća i kožu
Foto: Profimedia

Šokantno saznanje

ISLAMSKA DRŽAVA GAĐALA KURDE HEMIJSKIM ORUŽJEM: Koristili otrov koji razara pluća i kožu

Planeta -
Uzorci krvi uzeti od 35 boraca koji su bili izloženi napadu u blizini Erbila, kao i pregled rana, pokazali su znake prisustva iperita

ERBIL - Pripadnici Islamske države (IS) koristili su hemijsko oružje tokom avgusta kada su iz minobacača gađali kurdske vojne snage pešmerge, saopštilo je danas Ministarstvo za pešmerge u Erbilu.

Uzorci krvi uzeti od 35 boraca koji su bili izloženi napadu u blizini Erbila, kao i pregled rana, pokazali su znake prisustva iperita, vrste hemijskog oružja, navodi ministarstvo, a prenosi Rojters. Iperit ima sposobnost da formira velike plikove na izloženoj koži i u plućima i njegova upotreba zabranjena je Konvencijon o hemijskom oružju.

Uzorci krvi poslati su na analizu u laboratoriju van Iraka uz pomoć globalne koalicije protiv IS, navelo je ministarstvo, pozivajući zemlje koje se bore protiv IS da pešmergama daju opremu koja bi ih zaštitila od hemijskih napada.

Saopštenje ministarstva novi je dokaz da IS ima zalihe hemijskog oružja u Iraku. IS je do sada u najmanje pet navrata koristio hemijsko oružje u napadima na kurdske snage, navodi ministarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track