(FOTO) NEBESKE LEPOTE: Sever Evrope uživao u dražima polarne svetlosti
Foto: Instagram/vtm007

Divne boje

(FOTO) NEBESKE LEPOTE: Sever Evrope uživao u dražima polarne svetlosti

Planeta -
Ljubitelji astronomije posmatrali su auroru borealis sa svojih balkona i prozora, a mnogi su se biciklima ili kolima zaputili u zalive u kojima se najbolje vidi ovaj prirodni fenomen

Ljubitelji astronomije širom Rusije bili su fascinirani zapanjujućom slikom obojenih svetala koja trepere noćnim nebom. Ova pojava poznata je kao polarna svetlost ili aurora borealis.

Društveni mediji su preplavljeni fotografijama i video-snimcima neba Rusije u nijansama zelene, ljubičaste i roze boje.Ovog puta nisu samo ljubitelji astronomije u Murmansku ili Noriljsku, gde je polarna svetlost čest događaj, mogli sa svojih balkona i prozora da posmatraju eterični prikaz svetla, već i mnogi širom Rusije koji ovakvu pojavu nikada nisu videli.

Gradovi u zapadnoj Rusiji, kao što su Jaroslavlj i Kirov prigrlili su lepotu sjajnih aurora, koje su veoma retke u tim regionima. Ljudi u Novosibirsku u Sibiru primetili su da Sunce „ne miruje“ jer je „prirodno čudo“ došlo do njihovog grada.

Ruska severna prestonica Sankt Peterburg takođe je osvetljena predivnim svetlima. Oni koji „jure“ polarnu svetlost, požurili su, uprkos hladnoj oktobarskoj noći, na svojim biciklima u Finski zaliv, gde se jasno vide svetla.

Aurora se aktivira interakcijom Zemljinog magnetnog polja i naelektrisanih čestica poslatih ka nama usled eksplozija u Sunčevoj atmosferi. Spektakularna pojava je često vidljiva u regionima Severnog ledenog okeana, pojavljuje se kao zavesa svetlosti. Međutim, ponekad se vidi površina noćnog neba ispunjena lukovima ili spiralama, često u pravcu linija sile Zemljinog magnetnog polja. Uglavnom su zelene boje sa tragovima crvene, roze, ljubičaste i bele.

Nije se uživalo u ovim prizorima samo u Rusiji, već i u drugim karajevima Severa. U Engleskoj, Irskoj i Škotskoj mnogi su pohrlili da fotografišu ovaj fenomen.

(Sputnjik/Metro)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track