EVROPSKA PONUDA: Turci će dobiti razne ustupke od EU, samo da zaustave izbeglice
Foto: AP 12 Decembar 2012

Cenkanje

EVROPSKA PONUDA: Turci će dobiti razne ustupke od EU, samo da zaustave izbeglice

Planeta -
U ponudi lakše dobijanje turističkih viza, više novca za migrante, brži ulazak u EU...

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je Tursku da će dobiti ustupke od Evropske unije, kao što je lakše dobijanje turističkih viza, samo ako uspešno smanji priliv izbeglica koje žele da dođu do Zapadne Evrope.

U pismu liderima EU, u kojem se navodi plan i program samita kojem će Tursk sutra predsedavati u Briselu, šef Evropskog saveta je podsetio da su ovog meseca počeli pregovori o izbegličkoj krizi sa Turskom koja od EU traži veće vizne olakšice, više novčanih sredstava i napredak u dugotrajnim naporima za članstvo u Uniji, preneo je Rojters.

"Dogovor sa Turskom će imati smisla ako ta zemlja efikasno smanji priliv izbeglica. Ustupci će biti opravdani tek kad taj cilj bude ostvaren", napisao je Tusk uoči sutrašnje posete viših zvaničnika Evropske komisije Ankari. On je takođe upozorio na "dug put" prema boljoj saradnji sa zemljama Bliskog Istoka, koje su primile milione sirijskih izbeglica, i ukazao na to kako vojna akcija Rusije u Siriji povećava složenost situacije u tom regionu.

"Moramo da budemo spremni za proleće i opasnost od još većeg priliva ljudi u Evropu", istakao je Tusk, podsećajući na upozorenja regionalnih lidera da bi ka Evropi moglo da krenu dodatni milioni ljudi.

"Koliko god preterano to zvučalo, naša je obaveza da budemo spremni za sve scenarije", naveo je Tusk i dodao da bi lideri EU trebalo da razmotre promene "Dablinskog sistema", prema kojem su države na spoljnim granicama Unije odgovorne za izbeglice, kao i ojačavanje granica EU, možda i putem formiranja graničnih snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja