NEMAČKA SMANJILA PRAVA TRAŽILACA AZILA: Novčana pomoć biće manja i trajaće kraće
Foto: AP

Pooštravanje pravila

NEMAČKA SMANJILA PRAVA TRAŽILACA AZILA: Novčana pomoć biće manja i trajaće kraće

Planeta -
Tražioci će po novim odredbama znatno više vremena provoditi u centrima za azilante, gde će uglavnom dobijati robu

BERLIN - Donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag, danas je uprkos brojnim kritikama udruženja za zaštitu ljudskih prava i levičarskih stranaka, usvojio novi Zakon o azilu, kojim se drastično smanjuju prava tražilaca azila, prenela je nemačka agencija DPA.

Zakonom se posle Srbije, BiH i Makedonije, kao zemlje sigurnog porekla definišu i Albanija, Crna Gora i Kosovo, tako da će tražioci azila iz zemalja Zapadnog Balkana moći da budu deportovani iz Nemačke po ubrzanom postupku.

Tražioci azila će po novim odredbama znatno više vremena provoditi u centrima za azilante, gde će uglavnom dobijati pomoć u robi. Isplata avansne novčane pomoći biće moguća samo mesec dana, a novčana davanja azilantima biće u određenim slučajevima i znatno smanjena.

Migranti koji imaju dobre izglede da dobiju azil biće upućeni na tečajeve za integraciju. O vladinom predlogu zakona parlament je odlučivao po hitnom postupku, a nakon što se o njemu sutra izjasni i dom pokrajina, Bundesrat, čiji se pristanak smatra izvesnim, stupiće na snagu 1. novembra.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i azilanata, kao i mnogi pravnici i stručnjaci za migracije oštro su kritikovali novi zakon. Organizacija Pro-azil ocenila je da se zakonom ponižava dostojanstvo čoveka, a partija Levica da je u pitanju najžešći napad na osnovno pravo azila od 90-ih godina prošlog veka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track