BIZARNI DOGOVOR: Asad sarađuje i sa islamistima da bi Sirija imala struju!
Foto: Fonet/

Ovo je slika zemlje razorene građanskim ratom

BIZARNI DOGOVOR: Asad sarađuje i sa islamistima da bi Sirija imala struju!

Planeta -
Potreba za električnom energijom naterala je sirijskog lidera i Islamsku državu da, iako ratuju, naprave dogovor o funkcionisanju gasnih elektrana

DAMASK - Četvorogodišnji građanski rat, u kojem je poginulo više od 250.000 ljudi, razorio je Siriju, ali i njenu ekonomiju, pa se sve sukobljene strane, a ima ih mnogo, finansiraju kako god znaju i umeju, a ne prezaju ni od međusobne saradnje u nabavci novca, struje ili hrane.Dok predsednik Bašar el Asad zavisi od iranskih kredita vrednih 4,6 milijardi dolara i naoružanja koje stiže iz Rusije, a teroristička Islamska država zarađuje milione dolara mesečno prodajući naftu i drogu, ali i naplaćujući specijalne poreze i ucene, druge pobunjeničke grupe žive od novca koji im stiže iz arapskih zemalja ili sa Zapada.Zajednička investicijaMeđutim, situacija na terenu ume da bude i mnogo komplikovanija. Jedan od najboljih primera toga je gasna elektrana „Tuveinan“, svojevrsna zajednička investicija vlade i terorista, piše Fajnenšel tajms.- Asad i IS su na suprotstavljenim stranama, ali potreba za električnom energijom naterala ih je da naprave faustovski ugovor. Čak 90 odsto strujne mreže Sirije zavisi od gasa. IS kontroliše najmanje osam elektrana, ali samo režim zna kako da radi u njima. Međutim, taj poslovni dogovor nije doneo primirje. Rat besni, čak i u samoj elektrani, gde sve to nalikuje mafijaškim pregovorima u Čikagu dvadesetih - piše Fajnenšel tajms.Diplomirani inženjer Ahmed, navodi FT, jedan je od onih koji su se zaposlili u elektrani „Tuveinan“ za mesečnu platu od 80 dolara.- Bilo je zastrašujuće, ali nisam imao izbora. Stalno sam bio u strahu od nadzornika IS. Tukli su radnike svakodnevno, a jednog su i ubili na naše oči. Najgori deo svega je to što kada si tamo, ne pripadaš nikome. I za vladu i za IS ti si neko kome ne veruju - priča Ahmed.Kako kažu zaposleni u elektranama, državne kompanije nabavljaju opremu za rad i obezbeđuju radnu snagu, a dve strane zatim dele proizvedenu struju, i to tako što vlada preuzima 50 MW, a džihadisti 70 MW.Stroga pravilaIS u elektrani ima emire zadužene za moral, a svakoga ko prekrši pravila kažnjava sa 75 udaraca bičem. Uprkos svemu, elektrana je nastavila da radi, ali je broj radnika pao sa 1.500 na 300, jer su mnogi pobegli.Međutim, kako piše FT, ima elektrana u kojima je, zahvaljujući blažim emirima, situacija bolja. Tako u elektrani „Konoko“ emir Abu Abdulrahman el Džazravi radnicima kao dodatak na državnu platu daje i bure kondenzata, koje se prodaje za 100 dolara.

Traže način da dođu do energije... Džihadisti Islamske države
Traže način da dođu do energije... Džihadisti Islamske države

NEPREKIDNI STRAH Učionice preseljene u podrume ŠKOLE RADE, NASTAVNICI GINUUprkos ratu i podelama, u Siriji deca i dalje idu u školu. Doduše, stanje u školama je drastično drugačije nego nekad. Zbog pogibije velikog broja nastavnika i učitelja, odeljenja sada imaju po 75 đaka, a nekad su imala 35. Takođe, nastava se ne održava u učionicama, već u podrumima. Ali vlada i dalje brine o tome da nastavnici iz svih delova zemlje dobiju platu po koju dolazet u Damask. U pobunjeničkim oblastima nove vlasti pokušavaju da uz sekularne predmete uključe učenje šerijata, a koliko su uspešni zavisi od nastavnika. Jedino je različito na teritoriji IS, gde su škole potpuno ukinute.

RaketiranjeTURCI OBORILI RUSKI DRON?Turske vlasti saopštile su da su njihovi avioni juče oborili neidentifikovani dron u svom vazdušnom prostoru. Neimenovani američki zvaničnik rekao je da sve ukazuje da je dron pripadao Rusiji. Međutim, portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su se ruski avioni u Siriji vratili u baze tokom rutinskih letova dronova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track