I ONI MOGU BITI ŽRTVE: U Švedskoj otvorena klinika za pomoć muškim žrtvama seksualnog nasilja
Foto: Profimedia

Napredak

I ONI MOGU BITI ŽRTVE: U Švedskoj otvorena klinika za pomoć muškim žrtvama seksualnog nasilja

Planeta -
Od 2010. godine, Švedska je prva zemlja u Evropi sa najvećom stopom silovanja

Bolnica u Stokholmu godišnje zbrine između 600 i 700 žena, žrtava seksualnog nasilja, a od sredine oktobra će početi da prima i muškarce, žrtve silovanja. Bolnica je najavila otvaranje novog odeljenja u cilju “promovisanja polne jednakosti kada su u pitanju žrtve silovanja”.

Švedsko državno veće za prevenciju kriminala prijavilo je 370 slučajeva seksualnih napada na muškarce i dečake u 2014. godini. Iako je to znatno manji broj nego kad su u pitanju žene kao žrtve silovanja i seksualnih napada, ovo iskustvo je jednako traumatično za oba pola.

Doktorka na klinici. Loti Helstrom, misli da je ovo još uvek tabu tema u Švedskoj i da je upravo iz tog razloga potrebna ovakva klinika: “Ljudi misle da muškarci ne mogu biti silovani. Postoji velika verovatnoća da silovani muškarci razviju posttraumatski stresni poremećaj.”

"Srećni smo što konačno možemo da otvorimo prvu kliniku za muške žrtve silovanja. Ovo je prva ovakva institucija u Švedskoj, mislimo da je čak prva i u svetu, jer na internetu nismo uspeli da pronađemo nijednu sličnu ustanovu", rekla je zvaničnica bolnice i dodala: "Postoje mitovi o muškosti koja seksualno traumatiziranim muškarcima onemogućava da razgovaraju o svojim negativnim iskustvima".

Klinika pomaže muškarcima koji su doživeli bilo kakvu vrstu seksualnog zlostavljanja, u cilju podizanja svesti o seksualnom zlostavljanju među muškarcima i uči ih kako da se nose sa takvim situacijama.

(Mirror)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track