HOĆE DA ZATVORI I DŽAMIJE: Ovo je Kameronova strategija za borbu protiv ektremizma
Foto: Reuters 28. Sept 2015

Muslimani nezadovoljni ovim planovima

HOĆE DA ZATVORI I DŽAMIJE: Ovo je Kameronova strategija za borbu protiv ektremizma

Planeta -
Novi zakon bi takođe dao mogućnost roditeljima da prijave svoju decu od 16 i 17 godina, za koju strahuju da bi mogla da se pridruže Islamskoj državi, kako bi im bili oduzeti pasoši

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron predstavio je danas novu strategiju za borbu protiv ekstremizma, ali se njegovi predlozi nisu dopali muslimanima, koji smatraju da se demonizuje njihova zajednica.

Strategija je koncipirana tako da se prvenstveno suprotstavlja ideologiji koju promovišu Islamska država, al Kaida i drugi islamisti, za koje vlasti kažu da mogu povesti mlade Britance putem nasilja. Među predlozima je da se zabrane grupe ektremista koje promovišu mržnju, da se zatvore mesta gde bi oni mogli da se okupljaju, uključujući i džamije, a regulatorno telo Ofkom će dobiti ovlašćenje da proverava ekstremističke materijale na TV i u radio stanicama.

Novi zakon bi takođe dao mogućnost roditeljima da prijave svoju decu od 16 i 17 godina, za koju strahuju da bi mogla da se pridruže Islamskoj državi, kako bi im bili oduzeti pasoši. Takođe, osobama koje su osuđivane za teroristička dela i ekstremističke aktivnosti će biti zabranjeno da rade sa decom.

Subverzivnim, dobro organizovanim i sofisticaranim metodama, islamistički ekstremisti ne ugrožavaju samo našu bezbednost, već i sve ono što smo zajedno izgradili - našu uspešnu multirasnu i multiversku demokratiju, napisao je Kameron na svojoj Fejsbuk stranici.

"Zato moramo da im se suprotstavimo, gde god možemo da ih nađemo", napisao je Kameron. Muslimanski savet Britanije (MCB) smatra da terorizam jeste stvarna pretnja, ali da je vladina strategija zasnovana na površnoj analizi i rizikuje otuđenje onih, čija podrška joj je potrebna.

"Strategija pojačava percepciju da svi aspekti muslimanskog života moraju dobiti saglasnost, bilo u džamijama, obrazovanju ili dobrotvornim ustanovama, odnosno da moramo da dokazujemo lojalnost ovoj zemji", kazao je generalni sekretar MCB Šudža Šafi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track