PRONAŠLI ORUŽJE BOMBAŠA IZ ANKARE: Samoubilački prsluci, kalašnjikovi i stotine kila eksploziva
Foto: AP

Strašno

PRONAŠLI ORUŽJE BOMBAŠA IZ ANKARE: Samoubilački prsluci, kalašnjikovi i stotine kila eksploziva

Planeta -
Krivični sud u Turskoj odredio je pritvor za četiri osobe, osumnjične da se umešane u dvostruki bombaški napad u Ankari

ANKARA - Tursko tužilaštvo saopštilo je danas da je policija, prilikom pretresa stanova i vozila osumnjičenih za bombaški napad u Ankari u kojem su poginule 102 osobe, pronašla samoubilačke prsluke, "kalašnjikove" i ručne bombe.

"Pronađen je automobil marke 'ford fokus' koji je korišćen u napadu, kao i 11 prsluka za samoubilačke napade, šest 'kalašnjikova', 22 ručne bombe, 1.683 metka i na stotine kilograma eksploziva", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Krivični sud u Turskoj odredio je ranije u toku dana pritvor za četiri osobe, osumnjične da se umešane u dvostruki bombaški napad u Ankari, 10. oktobra, prenela je agencija AFP. Osumnjičeni su optuženi za "pravljenje eksplozivnih naprava sa namerom da ubiju i pokušaju da poremete ustavni poredak", prenela je zvanična novinska agencija Anadolija.

Tužilac koji vodi slučaj je u međuvremenu oslobodio dvojicu drugih osumnjičenih i izdao nalog za hapšenje još devet lica, optuženih da su imali neku ulogu u napadu. Turske vlasti su saopštile da je Islamska država "osumnjičeni broj jedan" za napad na prokurdski i radnički mirovni skup, koji pozivao na okončanje sukoba između snaga bezbednosti i kurdskih pobunjenika.

Policija je za napad osumnjičila dva mlada Turčina iz grada Adijamana na jugu zemlje, koji je jako uporište islamskih militanata, preneli su turski mediji. Jedan je identifikovan kao Junus Emre Alagoz, brat čoveka koji je izveo sličan napad u julu u Suruču, kada su ubijene 34 osobe. Drugi je identifikovan kao Omer Deniz Dundar, koji je nadavno bio dva puta u Siriji.

Policija je u nedelju uhapsila oko 50 stranaca, u operaciji traženja osumnjičenih džihdista IS. Turska je glavno mesto, odakle regrutovani džihadisti ulaze u Siriju, navodi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track